Friderika
9 °C
18 °C

Legfelsőbb fokon is tisztességtelen a K&H Biztosító

2010.02.19. 15:28
A K & H Biztosítónak törölnie kell szerződési feltételeiből azt a tisztességtelennek ítélt kikötést, hogy a betörések károsultjainak a rendőrségi nyomozást megszüntető határozatot, vagy jogerős bírósági ítéletet kell beszereznie ahhoz, hogy fizessen a biztosító. Ez a feltétel évekig is meghosszabbított egy-egy kárrendezési eljárást. A jogerős bírósági döntés precedens értékű, így más biztosítók önként törölhetik hasonló passzusaikat.

A Legfelsőbb Bíróság is helyben hagyta azt a jogerős ítéletet, amit még tavaly májusban hozott a Fővárosi Ítélőtábla, de a K&H Biztosító felülvizsgálati kérelmet nyújtott be miatta a Legfelsőbb Bírósához. Első fokon a Fővárosi Bíróság azért utasította el a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) keresetét nem jogerősen, mert úgy foglaltak állást, hogy a fenti feltétel nem vezet egyoldalúan a biztosított jogainak csorbításához.

Évekig húzódó kárrendezés

Ezután a fogyasztóvédő hatóság fellebbezett a Fővárosi Ítélőtáblánál, ahol jogerős ítélet születette arról, hogy a hatóságnak van igaza. Ezután nyújtott be a Legfelsőbb Bírósághoz felülvizsgálati kérelmet a biztosító, hiába.

Vagyis a Legfelsőbb Bíróság egyetért a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletével, és arra kötelezi a K & H Biztosítót, hogy a betöréses lopás és rablás biztosításra vonatkozó általános szerződési feltételeinek kikötését – ami szerint a károsultnak rendőrségi nyomozást megszüntető határozatot, vagy jogerős bírósági ítéletet kell beszereznie – törölje. Ez a kikötés tisztességtelen, mert a kárrendezést évekig is elhúzhatja.

A fenti szerződéses kikötést a továbbiakban a K & H Biztosító nem alkalmazhatja, és az összes eddig nem teljesített szerződés esetében is érvénytelen. A jogerős ítélet kimondja azt is, hogy a fenti kikötés a biztosítóval szerződő valamennyi fél esetében érvénytelen.

Az OTP is tisztességtelen lehet

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság bízik benne, hogy az esetleg hasonló kikötéseket alkalmazó más biztosítók nem várják meg az ellenük induló pereket , hanem általános szerződési feltételeikből önként törlik ezeket a feltételeket.

Az OTP Bank ellen 2008 júliusában indított közérdekű keresetet az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület  a pénzintézet álltalános szerződési feltételei miatt, ami azt tartalmazza, hogy egyoldalúan módosíthatják a szerződéseket. A civil szervezetet nem sikerült elérni, hogy megkérdezzük, hol tart most a kereset.