Előd
9 °C
17 °C

Visszatérhet a jegybanki szigor

2010.02.21. 17:15 Módosítva: 2010.02.21. 17:15
Hétfőn újabb negyed százalékpontos kamatcsökkentést valószínűsítenek a londoni elemzők, akik szerint ugyanakkor a további enyhítések már kérdésesek. Egyes házak szerint akár a mostani 6,00-os szinthez képest az 5,00 százalékos kamatmélypont sem elképzelhetetlen hosszabb távon, de sok függ az új kormánytól is.

Egyöntetűen negyed százalékpontos kamatcsökkentést várnak a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának hétfői ülésétől a londoni felzárkózó piaci elemzők, a várható folytatás megítélése azonban már bizonytalan: vannak olyan citybeli vélemények, hogy a hétfői csökkentéssel, vagy nem sokkal utána a magyar jegybank enyhítési kurzusa egyelőre véget is ér.

Közel az enyhítések vége

A BNP Paribas hétvégi előrejelzése szerint jóllehet a januári infláció a vártnál jóval magasabb volt, a fő hajtóerőt azonban a jövedéki adók emelése adta, és a keresleti oldalról megnyilvánuló árnyomás "teljességgel hiányzik". Ezt nem tartják ugyanakkor meglepőnek, tekintettel a potenciális növekedéshez mérve legalább 5 százalékpontos negatív kibocsátási résre, a növekvő munkanélküliségre, és az öt negyedéve folyamatosan csökkenő keresletre.

A BNP Paribas elemzői szerint az új Inflációs Jelentésben felvázolt inflációs profil - különösen 2011-re - várhatóan magasabb lesz a novemberi MNB-előrejelzésben szereplőnél, tükrözve az azóta végbement forintgyengülést, a magasabb olajárat és a kissé erősebb növekedési profilt. Ez utóbbival kapcsolatban a cég szakértői kiemelték, hogy a tavalyi negyedik negyedévi gazdasági visszaesés jóval kisebb volt az MNB által előzetesen jósoltnál.

Mindebből a BNP Paribas elemzői szerint az következhet, hogy "nagyon közel van" a pénzügypolitikai enyhítési ciklus vége. Abból a feltételezésből kiindulva, hogy a gazdasági növekedésről szóló előrejelzésben a jövő évre 5,5 százalékos nominális átlagnövekedés szerepel, az MNB-nek a jelenlegi 6 százalékos alapkamat-szintről még fél százalékpontnyi csökkentési mozgástere van, de ennél valószínűleg nem több, vélekedtek a BNP Paribas szakértői.

Sok függ az új kormánytól

A UBS londoni elemzői szerint az áprilisi magyarországi választásokhoz kötődő politikai bizonytalanság, utána pedig a várhatóan szigorítás felé tolódó globális monetáris alapállás már valószínűleg korlátozni fogja a további enyhítési mozgásteret.

A UBS londoni befektetési részlegének hétvégi előrejelzése szerint mindazonáltal van esély további magyarországi kamatcsökkentésekre, akkor, ha az új kormány hiteles reformprogrammal áll elő, vagy a globális kockázati környezet még kedvezőbbé válik.

Még van hova lejjebb

A Goldman Sachs bankcsoport londoni elemzői a hétfői MNB-ülésre szintén negyed százalékpontos kamatcsökkentést jósolnak, de ennél a cégnél azt valószínűsítik, hogy a jövő hónapban lesz még egy, hasonló mértékű csökkentés, 5,50 százalékra. A GS szakértői szerint az éves összevetésű infláció az idei harmadik negyedévre jelentősen, 2,3 százalékig lassul, és általánosságban is "erős érvek szólnak" a további kamatcsökkentés mellett.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési elemzőinek hétvégi előrejelzése is negyed százalékpontos enyhítéssel számol hétfőre. A cég szakértői szerint valószínűtlen, hogy a vártnál magasabb januári inflációs adat aggodalom forrása lenne, tekintettel arra, hogy a maginfláció csak szerény mértékben nőtt, és a piaci szolgáltatási szektor inflációja tovább csökkent.

A ház szerint a Monetáris Tanács jelezheti a piacnak, hogy közeledik az enyhítési ciklus vége, azzal, hogy a januári üléssel ellentétben ezúttal nem lesz fél százalékpontos csökkentési javaslat. A JP Morgan elemzői azonban alapeseti várakozásként továbbra is 5,50 százalékos magyarországi kamatmélypontot valószínűsítenek.

A görög helyzet is nehézséget jelent

A Barclays Capital befektetési bankcsoport londoni elemzői szerint a magyar gazdaság növekedési kilátásai ugyan javultak, ám a negatív kibocsátási rés még mindig nagy, és a legutóbbi inflációs gyorsulás is várhatóan csak átmeneti.

Ez a makrokilátás - az államháztartási konszolidáció folytatódását célzó idei költségvetéssel együtt - egyértelműen további monetáris enyhítés mellett szól. Az MNB azonban az összes térségi jegybanknál jobban figyel a kockázatvállalási hajlandóságra, és a görög fejlemények nyomán támadt piaci aggályok közepette még az sem lesz könnyű lépés számára, hogy alapkamatot hétfőn a 6 százalékos történelmi szint alá vigye, vélekedtek a Barclays Capital elemzői. A ház mindazonáltal később további enyhítéssel, és 5,00 százalékos idei kamatmélyponttal számol.