Szilárda
2 °C
6 °C
Index - In English In English Eng

A forint miatt drágulhat tavasztól a gáz

2010.02.22. 07:04
Míg januárban a szokásosnál hidegebb időjárás emelte a magyar háztartások gázszámláin szereplő összeget, addig a következőkben elsősorban a forint árfolyammozgásai miatt növekedhetnek a gázzal kapcsolatos kiadások.

Néhány százalékkal emelkedhet tavasszal a magyarországi lakossági földgáz ára, az év egészében pedig az inflációt minimálisan meghaladó mértékben, 4-5 százalékkal drágulhat az energiahordozó - mondta el a Napi Gazdaságnak Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója. Az előrejelzések szerint az olaj jelentős drágulására egyelőre nincs nagy esély, ezért az ahhoz kötött gázárak terén sem várható elmozdulás; az üzleti szférában akár csökkenhetnek is az árak. A dollár/forint árfolyam azonban szintén meghatározó a kérdésben, miután az energiahordozót dollárban jegyzik. A választásokkal kapcsolatos bizonytalanság pedig valószínűleg átmenetileg gyengítheti a forintot, de az éves átlagárfolyam vélhetően nem fog jelentősen eltérni a jelenlegitől. Összességében Hegedűs Miklós idén negyedévente átlag 1-2 százalékos lakossági földgázár-emelkedést vár.

Tíz százalék alatti, leginkább öt százalék körüli lakossági gázáremelést tart elképzelhetőnek tavasszal Kiss Péter, a KPMG energetikai és közüzemi szektorának globális vezetője. Szerinte az is az emelés tavaszi időzítése mellett szól, hogy ilyenkor kevésbé fájdalmas, viszonylag kisebb ellenkezéssel találkozik egy ilyen döntés.

Támogatás

Idén április 30-ig még biztosan nem szűnik meg a lakossági gáz- és távhőtámogatás. Azoknak, akiknek a jogosultsága 2009. december 31-én fennállt, nem kellett új kérelmet benyújtaniuk, a jogosultság április 30-ig automatikusan meghosszabbodott. A kompenzációra az adott időpontban nem jogosultak február 28-ig nyújthatnak be új kérelmet a Magyar Államkincstár lakóhely szerint illetékes regionális igazgatóságánál.

A valószínűsíthető drágulást a magyar lakossági földgázárakban megjelenő rendszerhasználati költségek nem indokolják, hiszek ezeket a költségelemeket a közelmúltban vizsgálták felül. A valószínűsíthető végfogyasztói áremelkedést tehát kizárólag maga a földgázár, illetve annak változása befolyásolhatja. Tavaly október óta a kőolaj hordónkénti világpiaci ára meglehetősen szűk, 69 és 84 dollár közötti sávban mozgott, Kiss Péter is csak hosszabb távon vár egyértelműbb áremelkedést, párhuzamosan a világgazdaság válságból való kilábalásával, ami ismét élénkítőleg hat majd a keresletre és várakozásai szerint a forint gyengülése is a drágulás irányba hat majd.

A Magyar Energia Hivatal negyedévente dönt a lakossági földgáztarifákról, az egyetemes szolgáltatók által benyújtott javaslatok alapján. Az energiahivatal tájékoztatója szerint a januártól érvényes végfelhasználói árakat a 2009. november 16. és december 14. közötti forint/dollár árfolyam, illetve az importár határozta meg. Márpedig a forint érezhetően gyengült a dollárral szemben: míg februárban végig 190 forint fölött állt s jelenleg 200 forint közelében jár az árfolyam, addig az előző döntést megalapozó időszakban többnyire a 180 forintot sem érte el a zöldhasú jegyzése. Így októberhez viszonyítva átlagosan 4 százalékkal nőttek az árak, azonban fogyasztói csoportonként nagy eltérések voltak, a lakosság nagy részénél csökkentek a terhek.