Budapesten elég olcsók az irodák

2010.02.23. 10:25
A világ vezető nagyvárosaiban eddig nem tapasztalt mértékben visszaesett az irodaterületek iránti kereslet, ami jelentősen hozzájárult a prémium kategóriás irodák esetében a 2003 óta először bekövetkezett kollektív, globális bérletidíj-csökkenéshez. A Cushman & Wakefield kutatása szerint 2009 először, a világon minden régióban visszaestek a prémium kategóriás irodák bérleti díjai.

Az elmúlt évben tapasztalt visszaesés ellenére bíztatóak az irodapiaci kilátások a 2010-es évre. A világ vezető gazdaságainak várható növekedése pozitívan befolyásolja majd a vállalatok iroda terület iránti igényét, amely a kiadatlan iroda kínálat csökkenését eredményezi. A világ vezető irodabérleti piacain, így Londonban a City of London városrészben, illetve Párizs üzleti negyedében már megfigyelhető a bérleti díjak növekedése, azonban a bérleti díjak a mélypontot jellemzően az év középén érik majd el. Az év második felét a fellendülés és az óvatos optimizmus jellemzi majd mind a tulajdonosok, mind pedig a bérlők részéről – számol be a Portfolio.hu.

Budapest üzleti negyede magasabb helyezést ért el az irodabérleti költségek rangsorában és a 36. helyről a 35. helyre lépett elő 2010-ben. Magyarország így is 10 hellyel lemarad Csehországtól, de továbbra is megelőzi Romániát, Szlovákiát, Ukrajnát és Horvátországot.

A tavalyi egy sikeres év volt a hazai irodabérleti piacon, mivel a gazdasági lassulás ellenére a kiadott irodaterületek nagysága elérte a 295000 négyzetmétert – vélte Pados Gergely, a Cushman & Wakefield irodai üzletágának vezetője. Ez azt bizonyítja, hogy Budapest továbbra is vonzó üzleti célpont a nemzetközi cégek számára. A bérleti tranzakciók számának csökkenése és az új építésű iroda kínálat emelkedése (300000 négyzetméter) megnövelte a kiadatlansági rátát. Viszont a rugalmas tulajdonosi hozzáállásnak köszönhetően a jó elhelyezkedéssel bíró új fejlesztésű ingatlanok esetében is jelentős irodaterület talált bérlőre. Elmondhatjuk, hogy a bérbeadások sikerét a bérleti díjak enyhe csökkentése, valamint a bérleti kedvezményekhez való rugalmasabb hozzáállás is lehetővé tette.

Ázsiában jóval olcsóbb lett az iroda

A prémium irodabérleti díjak legnagyobb mértékű csökkenése az ázsiai és Csendes-óceáni térség nagyobb városaiban történt, így Szingapúrban 45 százalékos, Hong Kongban 35 százalékos és Tokióban 21 százalékos visszaesés következett be. A régióban mért legmagasabb, 53 százalékos visszaesés Ho Chi Minh (Vietnam) városban volt tapasztalható.

Európában a prémium kategóriás iroda bérleti díjak a legnagyobb mértékben Kijevben 50 százalékkal, illetve Dublinban 38 százalékkal csökkentek az elmúlt év végén. Még a korábban rugalmasnak tekintett piacokon is, így a londoni West End városrészben 25 százalékos, illetve Varsó üzleti negyedében 24 százalékos visszaesés történt.

Amerikában mindössze 7 százalékos bérleti költség csökkenés történt 2009-ben. Az Egyesült Államokban a legjelentősebb visszaesést Boston (26 százalék), San Francisco (24 százalék) és Seattle (23 százalék) szenvedte el. Dél-Amerika vegyes képet mutat a bérleti költségek tekintetében. Santiagóban (Chile) a tendenciákkal ellentétben 28 százalékkal növekedtek a bérleti költségek a rendelkezésre álló szűkös "A"-kategóriás iroda kínálatnak köszönhetően. Ezzel ellentétben Buenos Aires (Argentína) mutatta a legnagyobb, 14 százalékos visszaesést, míg a régió legnagyobb gazdasága, Brazília 8 százalékos csökkenést tapasztalt.

A prémium kategóriás iroda bérleti költségek világszerte összehasonlítási alapként szolgálnak az irodai és ingatlan fejlesztések erősségének mérésére. A globális gazdasági válság, a pénzügyi szervezetek megszűnése, illetve alapítása, valamint az üzleti világban érzékelhető széleskörű bizonytalanság szükségessé tette a bérleti költségek jelentős mértékű csökkenését. A fejlesztők a válságra reagálva még időben elhalasztották az új fejlesztéseket, de mégis megemelkedett a kiadásra váró iroda kínálat, mivel egyes vállalatok a költségcsökkentésre hivatkozva kiköltöztek, vagy kiadták feleslegessé vált iroda területeiket.

Hol a legdrágábbak az irodák?

A világ legdrágább iroda helyszíneinek rangsorában az első három helyezett változatlan. Tokió a második pozícióból az első helyre lépett elő az 1441 euró/négyzetméter/év irodabérleti költséggel, amely tartalmazza a prémium bérleti díjat, az adókat és az egyéb díjakat. London West End városrésze a harmadik helyről a második helyre lépett elő a 1220 euró /nm/év bérleti költséggel, míg Hong Kong az első pozícióból a harmadik helyre esett vissza 1207 euró /nm/év bérleti költséggel.

A rangsorban a legnagyobb előrelépést Rio de Janeiro (Brazília) mutatta, amely a 23. helyről a 13. pozícióba emelkedett a csekély bérleti díj visszaesésnek, továbbá a brazil Real fizetőeszköznek az Euróhoz viszonyított javulásának köszönhetően. A prémium bérleti díjak emelkedésének eredményeként Szöul (Dél-Korea) a 27. helyről a 14. helyre; és Sydney (Ausztrália) pedig a 29. helyről a 15. helyre lépett elő.

A globális gazdasági válság különböző mértékben érintette a piacokat. A prémium kategóriás irodák bérleti költségei Santiago (Chile) városban 28 százalékkal emelkedtek a szűk kínálat iránt megnövekedett kereslet hatására. Kisebb mértékű bérleti díj növekedés történt Jakartában (Indonézia), Miamiban (Egyesült Államok), továbbá időszakos keresletnövekedés volt érzékelhető Fokvárosban (Dél-Afrika) a 2010-es labdarúgó vb miatt.