A magyarok felének ér pénzt a biztonságos étel

2010.02.24. 16:41
A magyarnak fontos az élelmiszerbiztonság – amiért elsősorban a gyártó a felelős –, ötven százalékuk hajlandó is ezért magasabb árt fizetni. Majdnem ötven százalékuk gondolja, hogy a bio biztonságosabb, és közel hatvan százalékuk szerint biztonságosabb a hazai élelmiszer. Elmondásuk szerint keresik is tudatosan a magyar termékeket. Legalábbis ez derül ki a Nielsen piackutató vállalat online felméréséből.

A megkérdezett magyarok fele, éppen 50 százaléka hajlandó magasabb árat fizetni a biztonságosan fogyasztható élelmiszerért. (A nemzetközi átlag 64 százalék). Tíz magyar közül hatan biztonságosnak tartják a megszokott üzletükben vásárolt élelmiszereket. Ebben a tekintetben az arány megegyezik a többi ország átlagával.

Internetezőket kérdeztek csak

A legutóbbi évek világszerte visszhangot kiváltó esetei nyomán megrendült fogyasztói bizalom helyreállítása érdekében mérte fel a Nielsen öt világrészben, összesen 30 500 Internet-használó megkérdezésével, hogy mennyire fontos a fogyasztók számára az élelmiszerbiztonság.

Azért, hogy biztonságos élelmiszert vásárolhassunk, a fogyasztók zöme (74 százaléka) szerint főleg a gyártó vállalatok felelősek. Utánuk a kormányt a válaszadók 17, majd az élelmiszer-kereskedelmi cégeket 9 százaléka nevezte meg, mint fő felelőst. A sorrend hasonlít a nemzetközi átlaghoz.

Sajátos szerepet játszik az étkezési szokásokban a bio élelmiszer. A magyarok 45 százaléka ért egyet azzal az állítással, hogy „a bio élelmiszer biztonságosabb, mint amit hagyományosan állítanak elő”. (A nemzetközi átlag 51 százalék).

Aktívan keresi a magyar a magyar termékeket

Honfitársaink többsége, 58 százaléka közel fele véli azt, hogy az itthon termelt élelmiszer biztonságosabb, mint az import. Sőt, a magyarok több mint fele (53 százaléka) aktívan keresi az üzletekben a hazai termékeket. (Világszerte a válaszadók 49 százaléka tartja biztonságosabbnak a saját országában termelt élelmiszert; a hazai árucikkeket 50 százalék keresi aktívan).

A génmódosított élelmiszereket a magyar megkérdezettek közül 9 százalék tartja teljesen biztonságosnak. Ezzel szemben 64 százalékuk nem tartja őket biztonságosnak. (Globálisan 18 százalék szerint teljesen biztonságosak a génmódosított élelmiszerek, 39 százalék szerint pedig nem).