A kkv-k hisznek az uniós forrásokban

2010.02.25. 15:31
A kis- és középvállalkozások több mint fele tartja reálisnak, hogy uniós forráshoz jut, és minden második hazai kkv hallott már olyan uniós pályázati kiírásról, amely komolyan érdekli. A mikrovállalkozásoknak, akik kevésbé tájékozottak a pályázati lehetőségekről, azonban csak a 33 százaléka vélekedik hasonlóan ez utóbbi vonatkozásban, derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatásból. A kis vidéki településeken lévő mikrovállalkozások számára bürokratikusabb a pályázati eljárás, ezért ők a legpesszimistábbak.

Az eredmények jelentős javulást mutatnak, az előző negyedévhez képest mintegy 8 százalékpontos emelkedést követően a vállalkozások 56 százaléka lát reális esélyt arra, hogy EU-s támogatáshoz jusson, derül ki a felmérésből. Az index emelkedéséhez hozzájárulhatott, hogy a nagy népszerűségnek örvendő automatikus pályázatok 2009. novemberétől újra elérhetővé váltak, áll a K&H Bank sajtóközleményében. A vállalkozások közül az ipari cégek a legoptimistábbak, mintegy 61 százalékuk ítéli meg pozitívan pályázati lehetőségeiket.

Pesszmisza mikorcégek

A kutatás szerint nemcsak az esélyeiket látják pozitívan a cégek, de a 100 millió forint éves árbevétel felettiek 49 százaléka talál is olyan pályázatot, amely komolyan érdekes lehet számára. A mikrocégeknél ugyanakkor ez az arány csupán 33 százalék.

A közlemény idézi Bognár Mihályt, a K&H Pályázati tanácsadás igazgatóság vezetőjét, aki szerint ennek az az oka, hogy a legkisebb vállalkozások a legkevésbé tájékozottak a pályázati lehetőségeket, feltételeket illetően. E cégek számára ráadásul a jellemzően 30-50 százalékos támogatási intenzitású pályázatok a korlátozott saját erő miatt kevésbé jelentenek tényleges finanszírozási lehetőséget.

A pályázatok megítélése szempontjából az sem mindegy, hol van egy vállalkozás: az ötezer fő alatti településeken működő mikrovállalkozások a volumenben kisebb és jóval bonyolultabb eljárásrendben hozzáférhető pályázati források miatt szintén reménytelenebbnek látják helyzetüket nagyobb társaiknál.

Vonzó a 400 millió, az új kormány nem változtathat

Bognár Mihály elmondta, hogy az idei év hátralévő részének két legfontosabb eseménye az áprilistól benyújtható telephely-fejlesztési pályázatok, illetve a várhatóan szintén tavasszal meghirdetésre kerülő technológiafejlesztési pályázatok lesznek. A korábbi időszakok tapasztalataiból kiindulva az akár 50 százalékos támogatási mérték és a 10-400 millió forint összegű vissza nem térítendő támogatás komoly vonzerőt jelent majd.

A szakember szerint az országgyűlési választások érdemben nem befolyásolják az idei pályázatok megjelenését, azok feltételeit, tartalmát. "Idén egy kétéves pályázati ciklus második évében járunk, ezért legkorábban 2011-től lehetséges lényegi változás a támogatások elosztásának súlypontjait tekintve.

Maximum döntési moratórium

Idén leginkább az április elsejével életbe lépő és az új kormány megalakulásáig fennálló döntési moratórium növelheti meg valamelyest a pályázatok elbírálásának időtartamát, bár a kormányrendelet napokban várható változása következtében a január 20. előtt benyújtott pályázatok mentesülnek a jogszabály hatálya alól" – mondta Bognár Mihály.

A K&H és a GfK 2004 óta készíti el a mikro-, kis- és középvállalkozások körében végzett bizalmi index kutatást. A negyedévente végzett felmérés célja a magyarországi székhelyű, 1 milliárd forint éves árbevétel alatti (2009-ig 700 millió forint éves árbevétel alatti) társaságok következő egy évre vonatkozó várakozásainak megismerése.