Cecília
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Kevesen élnek nyomorultabban, mint mi

2010.02.25. 07:44 Módosítva: 2010.02.25. 08:52
Megjelent az éves misery index - nyomorultsági mutató - amely szerint Magyarország a világ szegényházában tanyázik. A nyomorultsági indexet évente számítják, s a munkanélküliségi ráta és az infláció összege alapján rangsorolja az országokat.

Magyarország helyzete az úgynevezett misery index alapján elkeserítő - írja a Bloomberg tudósítása nyomán a Napi Gazdaság. Hazánkban a 2009-es infláció (6,4 százalék) és a munkanélküliségi ráta (10,5 százalék) összege 16,9 százalék, amellyel a régióból csak Horvátországot előzzük meg.

Az Európai Unió államai közül csak az egyébként is gyengélkedő spanyolokat tudtuk magunk mögé utasítani - bár jegyezzük meg ez csak a világviszonylatban is kirívó 18,8 százalékos spanyol munkanélküliségnek köszönhető. A felmérés eredménye arra a magyar gazdaság gyenge helyzetére utal, hiszen itthon egyszerre magas a munkanélküliség és az infláció is.

miresy1

Magyarország helyzete világviszonylatban is elkeserítő, hiszen a felmérés szerint olyan harmadik világbeli országok is megelőznek minket, mint Kolumbia vagy Marokkó. Ha csak az országok helyzetének éves szintű romlását nézzük - ez hazánk esetében 580 bázispont -, akkor még siralmasabb a helyzet, hiszen csak Indiában volt kiemelkedőbb a misery index elmozdulása tavaly magyarországinál (a szubkontinensen 660 bázispont az eltérés 2008-hoz képest).

Európában szignifikáns javulást tapasztaltak tavalyhoz képest a Baltikumon - a litván misery index 1020 bázisponttal 2,7 százalékra csökkent -, valamint Ukrajnában, ahol 1250 bázispont volt a mérséklődés (így a ráta 13 százalék lett). Ez utóbbi egyúttal globálisan is a legnagyobb mértékű javulást tükrözi.

A globális helyzet is aggodalomra ad okot, hiszen a világ nyolc legnagyobb gazdaságának nyomorultsági indexe jelentősen romlott - a 2008-as 7,5 százalékos adat után tavaly 11,1 százalékra ugrott a mutató.