Erik, Alexandra
8 °C
18 °C

Visszavonták a felszámolási kérelmet Kapolyi cége ellen

2010.02.25. 20:18
Megegyezett a Vértesi Erőmű és Kapolyi László cége, ezért visszavonták a politikus-üzletember System Consulting cége ellen benyújtott felszámolási kérelmet. Kapolyi cége közel 270 millió forintnak megfelelő eurót fizetett az erőműnek.

Közel egymillió eurót (270 millió forintot) fizetett Kapolyi László cége, a System Consulting az oroszlányi Vértesi Erőműnek, ezért az erőmű visszavonta a System Consulting elleni felszámolási kérelmét, mondta Kapolyi László, a System tulajdonosa csütörtökön. "Mindkét félnek voltak követelései egymással szemben, ezek összevezetése után megállapodtunk egy közel egymillió eurós összeg kifizetéséről. Ezért a Vértesi Erőmű szerdán a bíróság előtt visszavonta a System elleni felszámolási kérelmet " - mondta.

Korábban Kapolyi László cége meg akarta vásárolni a Vértesi Erőművet, majd a tervezett adásvétel előtt röviddel az erőmű saját termelését meghaladó áramvásárlási szerződéseket írt alá. A lekötött energiát a System Consulting bevonásával akarták értékesíteni, azonban a cég gazdasági nehézségekre hivatkozva mégsem vette át az áramot.

A meghiúsult szerződések miatt az erőműnek a 2008-as mérlegben 8,2 milliárd forint számviteli tartalékot kellett képeznie, és a veszteségek miatt a társaság alaptőkéjét 9,7 milliárd forintról félmilliárdra szállították le.

Az áramvásárlásról az erőmű nem tájékoztatta a tulajdonos Magyar Villamos Műveket, ezért az MVM leváltotta a cég vezetését, és az ügyben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen, illetve hanyag kezelés gyanúja miatt vizsgálatot kezdett a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI).

A Vértesi Erőmű és a System Consulting közötti viszony megromlása után mindkét fél követeléssel állt elő a másikkal szemben, illetve az erőmű az őt ért jelentős vagyoni hátrány miatt kezdeményezte a System felszámolását. Ezt vonta most vissza a megállapodást követően.

Az ügyben további peres eljárások vannak folyamatban, ugyanis az áramkereskedők a Vértesi Erőművet perlik az elmaradt haszonért. Február 15-én a kormány 1,9 milliárdot juttatott a Vértesi Erőműnek, hogy az ki tudjon fizetni egy cseh áramszolgáltatónak megítélt kártérítést.

Az erőmű nehéz helyzetének további oka az áram árának csökkenése, mert a megtermelt áramot a vállalat kétszer annyiért tudja előállítani, mint amennyiért eladja. Az erőmű működéséhez havi kétmilliárd forint állami támogatásra van szükség, amelyet a kormány a Magyar Villamos Műveken (MVM) keresztül biztosít. A Vértesi Erőmű gazdasági értelemben jelenleg csődben van, viszont a kormány - foglalkoztatáspolitikai okokból - életben akarja tartani még egy ideig.