A Vértesi Erőmű tovább küzd Kapolyi Lászlóval

2010.02.26. 13:16
Csütörtökön bejelentették, hogy a Vértesi Erőmű megegyezett Kapolyi László cégével, a System Consultinggal, így előbbi eláll az utóbbi ellen benyújtott felszámolási kérelemtől. A cég azonban pénteken közölte: továbbra is fenntartja a Kapolyi László tulajdonában lévő System Consulting Zrt.-vel szembeni kártérítési követelését.

Közel egymillió eurót (270 millió forintot) fizetett Kapolyi László cége, a System Consulting az oroszlányi Vértesi Erőműnek, ezért az erőmű visszavonta a System Consulting elleni felszámolási kérelmét, mondta Kapolyi László, a System tulajdonosa csütörtökön. "Mindkét félnek voltak követelései egymással szemben, ezek összevezetése után megállapodtunk egy közel egymillió eurós összeg kifizetéséről. Ezért a Vértesi Erőmű szerdán a bíróság előtt visszavonta a System elleni felszámolási kérelmet" - mondta a leggazdagabb magyar parlamenti képviselő az MTI tudósítása szerint.

Ezzel a megállapodással azonban nem zárult le a két cég közötti vitás helyzet – közölte pénteken a Vértesi Erőmű. A cég közleménye emlékeztetett arra: a Vértesi Erőmű előző vezetése 2008 őszén jelentős mennyiségű áram vásárlásáról kötött megállapodást hazai székhelyű áramkereskedőkkel. Az áramvásárlási szerződéseket "alapvetően az ugyanezen időszakban a System Consulting és a Vértesi Erőmű között összesen 250 MW volumenű éves zsinór villamos energia System Consulting Zrt. részére 2009-ben történő leszállítására megkötött villamos energia adásvételi megállapodások ellentételezésére hozták létre".

A közlemény megemlíti: a System Consulting "a szerződésben vállalt kötelezettségeivel szemben 2008. december 30-án azt közölte a Vértesi Erőmű ZRt.-vel, hogy eláll a szerződés teljesítésétől és a szerződött árammennyiséget nem kívánja átvenni". A több tízmilliárdos volumenű vásárlás meghiúsulása rendkívül nehéz helyzetbe hozta a Vértesi Erőmű ZRt.-t, amely kapcsán a társaság kártérítési eljárást indított a System Consulting Zrt. ellen, valamint különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt büntetőeljárást kezdeményezett ismeretlen tettes ellen a szerződéskötésekkel összefüggő jogsértések miatt.

Az erőmű szerint mindettől független az a tény, hogy "a Vértesi Erőmű által 2009 januárjában a System Consultingnak leszállított és kiszámlázott 15 120 MWh villamos energia ellenértékét a System Consulting Zrt., annak ellenére, hogy a villamos energiát a Vértesi Erőmű ZRt.-től átvette, nem fizette ki a számlában megszabott határidőre". Számos, sikertelen behajtási kísérletet követően a Vértesi Erőmű Zrt. felszámolási eljárást kezdeményezett a System Consulting Zrt. ellen.

Ez utóbbi ügyben született most egyezség, olvasható a közleményben, ám a Vértesi Erőmű "hangsúlyozza, hogy a System Consulting Zrt. által a Vértesi Erőmű Zrt.-nek okozott több milliárd forint összegű kár megtérítése iránti kártérítési eljárás és a System Consulting Zrt.-vel szembeni számlakövetelés teljesítése kapcsán indított felszámolási eljárás két, teljesen különböző ügy, amelyek semmilyen kapcsolatban nem állnak egymással". Az erőmű ezért továbbra is fenntartja a System Consulting Zrt.-vel szembeni követelését az áramszállítások meghiúsulása által okozott teljes kár megtérítése iránt.