Brüsszeli vizsgálat indulhat Sávoly ügyében

2010.02.26. 16:06 Módosítva: 2010.02.26. 16:48

A K-Monitor Független Korrupciófigyelő Iroda és a Társaság a Szabadságjogokért Joaquin Almunia versenypolitikai biztosnak írt levélben azt kéri, hogy az Európai Bizottság vizsgálja meg, összeegyeztethető-e a sávolyi motorpálya építéséhez tervezett állami támogatás az uniós támogatási szabályokkal. A civil szervezetek szerint a jogellenességet valószínűsíti, hogy a Pénzügyminisztériumból kiszivárgott információk szerint a kormány döntése nem felel meg az uniós jognak. A levelet küldő szervezetek szerint az ismertetett állami támogatás a belső piaccal összeegyeztethetetlen és kihathat a tagállamok közötti kereskedelmi kapcsolatokra, azaz sértheti az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. cikkében foglaltakat, ezért indokoltnak tartják, hogy a Versenypolitikai Főigazgatóság vizsgálatot folytasson az ügyben.

A civil szervezetek a levélben kifejtik: a Magyar Köztársaság kormánya 2009. október 26. napján hozott határozatában arra utasította az állam kizárólagos tulajdonában álló Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-t, hogy a Sávoly Motorcentrum Kft. részére legfeljebb 25 éves lejáratú, legfeljebb 15,3 milliárd forint összegű beruházási kölcsönt nyújtson. Emellett a Kormány határozatában 74,7 millió euró költségvetési támogatás odaítéléséről is döntött a cég által megvalósítandó projekt részére. A K-Monitor és a TASZ szerint félő, hogy az állami támogatás és hitel mértéke nem áll arányban a bevételekkel, az esetleges nyereségből történő közvetlen részesedés pedig messze elmarad az állam által felvállalt kockázattól. A közvetlen támogatás mellett az állam vállalta a versenyrendezés jogdíjának fizetését is, melynek jelenleg évi 1,5 milliárd forintos összege jelentősen emelkedhet is a jövőben.

Kiadják a tanulmányt?

Bajnai Gordon miniszterelnök péntek délután a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter azonnali intézkedését kérte arra vonatkozóan, hogy a tárcája felügyelete alá tartozó Magyar Fejlesztési Bank Zrt. mielőbb hozza nyilvánosságra a Sávoly Motorcentrum Fejlesztő Kft. projekt dokumentációjával kapcsolatos hatástanulmányt, közölte a kormányszóvivői iroda.

A szervezetek azt kötvetően léptek, hogy az Index közölte a birtokába került belső, pénzügyminisztériumi feljegyzést. E szerint a Pénzügyminisztérium főosztályvezetői írásban figyelmeztették Oszkó Péter pénzügyminisztert, hogy hazai és európai uniós jogszabályokba ütközik a Balatonring és a Moto GP állami támogatására kidolgozott konstrukció. Előzőleg közöltük: a PM stábja egyszersmind túl kockázatosnak és gazdaságtalannak is tartja a Balatonring sávolyi motorversenypálya megépítésének állami támogatását.

A TASZ és a K-Monitor a Transparency Internationallal együtt fentiek miatt már szerdán arra kérte a miniszterelnököt, avatkozzon be annak érdekébe, hogy a hírek szerint napokon belül véglegesíthető szerződést ne írják alá.

Miközben a sávolyi versenypálya építése már korábban is hullámokat kavart, hiszen annak állami támogatását egy máig titkos tanulmányra alapozza a kormány (ez utóbbi kiadásáért a TASZ és az Index már korábban pert indított), az ügy azt követően gyorsult fel, hogy az Index kiderítette: az építkezést szervező Grupo Milton nevü cég vezetője, a magát a magyar médiában a 10. leggazdagabb magyarként feltüntető Kovács Bence János életútjában több furcsa elem is található. A magát spanyol ingatlanügyekből milliárdosnak valló vállalkozót a kilencvenes években még jogerősen elítélték csalásért, később magát filmesnek, újságírónak mondva 50 millió forint állami támogatást kért és kapott egy végül nélküle befejezett filmhez, időközben pedig egy pornófilmben is szerepet vállalt.

Bobek: Sávoly pályát akar

A sávolyi polgármester az MTI-nek nyilatkozva érthetetlennek mondta a pálya körüli híradásokat, szerint az építkezéssel olyan fejlesztést kaphat a térség, amely nem csak a községnek, hanem a régiónak és az országnak is jó. Bobek József kifejtette, hogy a befektetők, illetve a Sedesa az általuk eddig ígérteknek megfelelően, tudomása szerint saját forrásból végzi az építkezést, megvalósítva a pályához elengedhetetlen fejlesztéseket is. A befektetető, és Kovács Bence János, a Grupo Milton elnöke az önkormányzattal szemben eddig minden ígéretének eleget tett - szögezte le Bobek József. Szerinte elfogadhatatlan az ügyben a beruházás ésszerűségét és tisztességességét megkérdőjelező civil szervezetek fellépése, annál is inkább, mert olyanok emelték fel a hangjukat, akikkel még nem találkoztak Sávolyon, így sem a helyi viszonyokat, sem a beruházás tényleges részleteit nem ismerik.