Döntenek a paksi bővítés finanszírozásáról

2010.02.26. 07:39

Várhatóan ma dönt a Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. igazgatósága a paksi atomerőmű bővítésének finanszírozási modelljéről - írja a Napi Gazdaság. A program elfogadása még nem azt jelenti, hogy megvan a kész pénzügyi struktúra, csak annak "receptje" készül el, mondta korábban Süli János vezérigazgató.

Az erőmű vezetésének álláspontja szerint legalább ötven plusz egy, de inkább hetvenöt százalékos állami szerepvállalás a cél a várhatóan 2020-2025 között befejeződő, mai áron 2000 milliárd forintos beruházásban. A fejlesztési program összességében 2000 megawatt új termelési kapacitást hozhat létre.

Ma öt erőműtípus van a piacon, ezek közül négy már jelezte szándékát az új blokkok szállítására - mondta tegnap Rónaky József, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója egy szakmai rendezvényen. Meg kell vizsgálni a hatósági szervezet alkalmasságát, illetve az engedélyezési eljárás egyszerűsítésének lehetőségeit. Pakson jelenleg négy blokk működik, a tavaly befejeződött teljesítménynövelés eredményeként egyenként 500 megawatt névleges teljesítménnyel.