Demonstrálnak és vért adnak a vérszívó APEH-esek

2010.03.02. 17:10 Módosítva: 2010.03.02. 17:29
Megtartják a demonstrációt a morgolódó APEH-esek és pénzügyőrök a Pénzügyminisztérium épülete előtt csütörtökön, egy-másfél havi plusz jutalmat követelve maguknak, és azt, hogy ne a költségvetésben szereplő számokat, hanem egy prognózis adatait kelljen túlteljesíteniük.

Nem tágítanak a zúgolódó APEH-esek és pénzügyőrök, két szakszervezetük, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Dolgozók Országos Szakszervezeti Tanácsának (ADOSZT) és a Vám- és Pénzügyőrség Független Szakszervezete (VPFSZ) csütörtökre demonstrációt hirdetett a felügyelő szervük, a Pénzügyminisztérium épülete elé. A szakszervezetek a demonstrációval szeretnék kifejezni elégedetlenségüket, és pozícionálni magukat az új kormányzás idejére.

Négyezer dühös tüntetőt várnak a szervezők a József nádor térre fél 12-re. (A téren a Magyar Vöröskereszt véradó sátrában vért fognak adni a demonstrálók, a szakszervezetek ezt már jelezték a Vöröskeresztnek. A sátoron az a felirat fog virítani, hogy "a vérszívók most vért adnak a köznek.") Két dolgot is követelnek: a 2009-es teljesítményük után eddig már kiosztott kéthavi prémiumot, másképpen mozgóbért toldja meg még másfél, de legalább egyhavi jutalommal a kormányzat, valamint változtassák meg az idei prémium kifizetéséhez a viszonyítási alapot. Egyhavi jutalom a két szervezetnél bruttó 5 milliárd forint.

A rossz tervezés kockázatait ne ők viseljék

A mindenkori költségvetési törvény rendelkezik arról, hogy az APEH és a VP dolgozói mozgóbért, prémiumot kaphatnak, ha a főbb adó- és járuléknemekből beszedett összeg meghaladja a költségvetési előirányzatokban rögzített számot. Igen ám, de ha eltervezi a kormány a büdzsét, akkor még ha megfeszülnek, akkor sem kaphatnának elvileg egy fillér jutalmat sem az állampénzek beszedői. Tavaly is csúnyán eltervezte a kabinet a büdzsét, 1 százalékos recesszióra komponálta, holott már tavasszal látszott, 6 százalék feletti lesz a visszaesés. Így a teljes jutalomhoz nem juthattak hozzá az APEH-esek és a fináncok, ám annak egy részét megkapták egy gumiszabályt kihasználva.

Tudni érdemes, hogy a jutalom mértéke az adóhatóság dolgozóinak legnagyobb részét kitevő középfokú végzettségű ügyintézőknél a havi bruttó százhúsz-száznegyvenezer forintos alapjövedelem harminc-negyven százaléka is lehet, mondta el lapunknak korábban Michalkó Péter, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Dolgozók Országos Szakszervezeti Tanácsának (ADOSZT) elnöke. Az átlagkereset pedig 220 ezer forint havonta.

Az APEH és a VP dolgozói most részben azt sérelmezik, hogy tavaly a bérbefagyasztás, a 13. havi bér elvétele (ám egy részének keresetkiegészítésként való kiutalása mellett), valamint a jutalom csak egy részének megszerzése állításuk szerint nagy reálbércsökkenést eredményezett náluk. Ezért kérik most a további egy-másfél havi prémiumot.

A demonstrációt bejelentő tájékoztatón Michalkó Péter elmondta, hogy az adóhivatali dolgozók reálkeresete tavaly átlagosan 25, egyes állományi csoportokban 35 százalékkal csökkent, ami jelentősen meghaladja a versenyszféra 1-2 százalékos, és a közigazgatás egészének 8-10 százalékos keresetcsökkenését. Ilyen mértékű csökkenést már nem visel el egy szervezet - hangsúlyozta az ADOSZT elnöke az MTI tudósítása szerint.

Tavaly egyébként a szűk költségvetési mozgástérrel indokolta a pénzügyi tárca, hogy nem jut a teljes évi mozgóbérre. De nemcsak az APEH-eseken csattant az ostor: a közszféra egészében levágta a kabinet a jutalmakat, a 13. havi bért tőlük is elvették (részben pótolták a keresetkiegészítéssel), az Állami Számvevőszék dolgozói nem jutottak hozzá az amúgy járó kéthavi jutalomhoz.

A másik követelésükkel azért álltak elő a VP és az APEH szakszervezetei, mert már most látszik, hogy a kormány megint elszámolta magát a költségvetés megalkotásakor, a legfrissebb pénzügyminisztériumi prognózis szerint 180 milliárd forintnyi adóbevétellel kevesebb folyhat be idén. Vagyis megint nincs esély arra, hogy a teljes jutalmat kioszthassák az APEH és a VP dolgozói között. A szakszervezetek azért kérik, hogy a legújabb prognózishoz viszonyítsák a teljesítményt, mert így a reálisan elvárható mércéhez mérnék a teljesítményüket. (A mozgóbérrendszer húsz éve működik, és csak két évben, 2004-ben és 2009-ben nem kaptak prémiumot az APEH és a VP dolgozói, mindkét évben jelentősen eltervezte a kormány a bevételeket.)

Verseny

A demonstrációt tehát megtartják. Lapunk úgy tudja, hogy a megmozdulás lefújására alig volt esély, ugyanis az ADOSZT és a VPFSZ vezetőinek versenytársa akadt: a Tettrekész szakszervezet agresszív tagtoborzásba fogott a vámosokon belül, így a mostani két szakszervezetnek valamit fel kell mutatni a tagságuk felé, ha azt akarják, a tagjaik ne pártoljanak el tőlük.