Tudja azt a bank, mit bírunk el

2010.03.02. 07:44 Módosítva: 2010.03.02. 07:46
pénzintézetek időről időre változtathatnak hitelbírálati rendszerükön - hangsúlyozta az InfoRádió Aréna című műsorában Erdei Tamás, a Magyar Bankszövetség elnöke. Az MKB Bank elnök-vezérigazgatója szerint jobb a kormány mostani hitelplafon rendelete, mint a jegybank által eredetileg benyújtott volt. Hozzátette: júniusig további szabályozások is életbe lépnek a fogyasztói hitelezésről szóló törvény alapján.

A hitelplafon hétfői bevezetése után júniusig további szabályozások is életbe lépnek a fogyasztói hitelezésről szóló törvény alapján - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Bankszövetség elnöke. Erdei Tamás emlékeztetett: hétfőn lépett életbe a kormány hitelplafon rendelete, amelynek értelmében a jelzáloghitel aránya forinthitel esetében a fedezetként felajánlott ingatlan értékének legfeljebb 75 százaléka, euróhitel esetében 60, más devizahitel esetében 45 százaléka lehet.

Az MKB Bank elnök-vezérigazgatója kiemelte: ezzel az értékmegállapítás küszöbe lépett hatályba. Később tiltott lesz a kimondottan ingatlanra történő finanszírozás, ehelyett figyelembe kell venni a felvevő hitelképességét, ki kell számolni azt, és a havi törlesztő részletnek a hitelképesség maximumig lehet terjednie.

A régi ügyfelek semmilyen változást nem tapasztalnak a hitelplafon bevezetésével, a korábban megkötött szerződések érvényben maradnak - hangsúlyozta Erdei Tamás. Aki viszont korábban adta be hitelfelvételi kérelmét, és a szerződést még nem írták alá február 28-ig, arra az új feltételek vonatkoznak, így újra le kell folytatni a tárgyalást a maximum összeg miatt.

A Magyar Bankszövetség elnöke szerint jobb a mostani rendelet, mint a jegybank által eredetileg benyújtott volt, mivel abban nemcsak a maximális piaci értékhez viszonyított hitelarány volt meghatározva, hanem egy táblázat is készült, amely jövedelemhatárokhoz kötötte volna, hogy ki mekkora összeget vehet fel. Ez alapján a kisebb- és közepes jövedelmű ügyfelek nem, vagy csak minimális összeget vehettek volna fel.

Ezt vitatta a szakmai szervezet, így végül kikerült a rendeletből, hogy a havi jövedelem alapján állapítsák meg a törlesztő részletet - közölte Erdei Tamás. Hangsúlyozta: ez most a bankokra van bízva, a pénzintézeteknek belső szabályozást kell bevezetni, ami megmondja, hogy egy-egy ügyfél mennyire hitelképes. Ez szubjektív lehetőséget is ad a bankoknak, mivel az élethelyzeteket jobban tudja tolerálni.

Az MKB Bank elnök-vezérigazgatója azt mondta, az ügyfél hitelképességének eldöntése bankszakmai kérdés, és minden bank maga határozza meg, hogy ezt milyen mutatók alapján, hogyan számolja ki, de ezt a felügyelet ellenőrzi.

A rendelet annyit tartalmaz, hogy a belső rendszereken ezt át kell vezetni, ki kell tudni mutatni a hitelképességet, de az a bankokra van bízva, hogy valaki elbír-e havi 80 ezer forintos törlesztést - fejtette ki Erdei Tamás.