Járai: Egy héten belül adócsökkentést!

2010.03.09. 13:55
Sok közgazdász az elmúlt években "valaki hátsóját nyalta", ezért felelősség terheli őket, mondta a Fidesz gazdaságpolitikusa, aki szerint most még nem szabad az euróról álmodnunk. Új gazdaságpolitikai irányvonalra van szükség, azonban hogy ehhez megvan-e az a feltétel, hogy legyen szellemi kapacitás Magyarországon, az egyáltalán nem biztos, mondta Járai.

Most még álmodozni, beszélni sem szabad az euróról, mert egy olyan gyenge, felkészületlen országra, mint Magyarország, nem szabad ráereszteni olyan erős pénzt, mint az euró – mondta Járai Zsigmond, volt pénzügyminiszter és ex-jegybankelnök a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének mai rendezvényén. Addig nagyon sok dolgunk van még, hogy elég fejlett legyen a magyar gazdaság, hogy az euró bevezetése reális feladat legyen – tette hozzá.

Arra azonban nem szabad mérget venni, hogy ez is lesz a fő irányvonal a jelek szerint kormányra kerülő Fideszben, legalábbis erre utalt Járai, amikor előadásának elején leszögezte: nem a Fidesz gazdaságpolitikai terveit ismerteti, hanem csak saját véleményét osztja meg a közönséggel, a Fidesz formálódó gazdaságpolitika nemcsak ezekből a gondolatokból táplálkozik.

Rosszabb a helyzetünk, mint gondolnánk

Tennivaló azonban bőven akad, mert a mostani helyzet, amiben Magyarország van, nagyon rossz – állapította meg a Fidesz egyik gazdaságpolitikusa. Huszonöt százalékkal rosszabbul élünk, mint élhetnénk – illusztrálta a mai állapotokat Járai. Míg nálunk nyolc év alatt az ország fejlettségét mérő egyik mutató, az egy főre eső GDP 10 százalékkal nőtt, addig a régióbeli társainknál átlagosan 35 százalékkal.

Az IMF-nek köszönet jár azért, hogy megmentett minket az államcsődtől 2008 őszén – jelentette ki. A közgazdász társadalom nagy részében azonban még mindig nem tudatosult, hogy milyen nehéz helyzetben is vagyunk, még itt van az IMF, ezért tűnik úgy, hogy nem fegyegeti támadás Magyarországot. A Bajnai-kormány a minimumfeladatot végezte el, nem engedte elszaladni a költségvetési deficitet, ez volt a feltétele annak, hogy a Valutaalap továbbra is mellettünk álljon, azonban más, a versenyképességet javító feladatok megoldásával adós maradt.

A közgadásztársadalom felelőssége

A közgazdász társadalom egy részét azért is felelősség terheli, mert sokan az elmúlt években „nyalták valakinek a hátsóját” és ennek megfelelően beszéltek. Az idei visszaesés nagyobb lesz a kormány által várt 0,2 százaléknál, a választásokig az éves hiányterv 100 százaléka már meglesz és a költségvetésben nincs is minden feltüntetve – mondta.

Drasztikus adócsökkentést, fiskális diktatúrát!

A választások után felálló új kabinetnek egy héten belül drasztikus adócsökkentést kellene végrehajtania és a mai több mint négytucatnyi adó- és járulékfajta helyett elegendő lenne akár ötfajta adófajtával megoldani az adóztatást – kanyarodott rá a tennivalókra Járai. Az azonnali és jelentős adóteher-csökkentéssel, az adórendszer egyszerűsítésével párhuzamosan kőkeménnyé kell tenni az adóbehajtást, és az államháztartási kiadásokat is azonnal vissza kell vágni. A spórolással nem lehet várni, bár Járai úgy vélte, fél év múlva, az új költségvetési évben már az adócsökkentés és –egyszerűsítés több bevételt fog generálni annál, mint amennyit várnánk az adóterhelés-mérséklésből automatikusan.

Az első lépést továbbiaknak kell követni, és pár éven belül az adóelvonást a GDP 30 százaléka alá kell vinni a mostani 38-39 százalékról, az újraelosztási rátát pedig a mostani 50 százalékról 40 százalék alá kell szorítani. Emellett többletet produkáló költségvetési egyenleget kell megcélozni, „fiskális diktatúrát” kell folytatni, hogy az államadósságot fokozatosan leszorítsuk, jelezte. (Az ellentmondás azonban csak látszólagos, mert az adó- és járulékelvonáson felül az államnak vannak más bevételei is, illetékekből, vagyonértékesítésből, az állami vállalatok, intézmények által szedett díjakból – a szerk.)

Be kell zárni egy csomó hivatalt

A kiadások intenzív megnyirbálását azzal kell kezdeni, hogy bezárunk egy csomó hivatalt, hangsúlyozta Járai, utalva arra, hogy az állam működtetésére mi a GDP 2 százalékának megfelelő összeggel (durván 500-550 milliárd forinttal) költünk többet, mint a régióbeli versenytársaink. Egy csomó felesleges bürokratikus eljárásunk is van (Bulgáriában egy óra alatt kiállítják az útlevelet, nálunk több hét, a szlovákok negyed óra alatt kiadják az erkölcsi bizonyítványt, nálunk három hetet kell rá várnunk – példálózott). A korrupciót nem lehet eltűrni, azt kell mondani az államon élősködőknek, hogy ami eddig ment, annak vége, éljenek meg a versenyfeltételek mellett a piacon, a csúszópénzek világának véget kell vetni. A szociális rendszert pedig úgy kell átalakítani, hogy ne azt támogassuk, aki nem akar dolgozni, hanem csak azt, aki állami juttatás nélkül nem tudna megélni. Ezer milliárd forintokat lehetne így felszabadítani, fordítani gazdaságfejlesztésre.

A Költségvetési Tanács felesleges

A Költségvetési Tanács egy szemfényvesztés, úgy felesleges, ahogy van - szúrt oda az MNB és a PSZÁF mellett a tavaly felállított intézmények is Járai. Szerinte elegendő lenne kemény fiskális szabályokat felállítani, és nem lenne szükség hivatalra.

A bankrendszerben, monetáris politikában is lehetne akár egy hét alatt gyökeres változtatást kikényszeríteni, szögezte le, de csak halvány körvonalait árulta el annak, mire is gondol. Jelenleg a bankok négyezer milliárd forintot tartanak kéthetes jegybanki betétben, miközben nem adnak hiteleket a vállalkozásoknak. A jegybanknak is szórni kellene a pénzt az üzleti szférának. A kicsit gyengébb forint rövid távon segítené a versenyképességünket, de úgy, hogy mellette erős gazdaságpolitikát, szigorú költségvetési politikát folytat a kormány – jelenttte ki a volt jegybankelnök, aki önkritikát is gyakorolt. Emlékezetes, MNB-elnöklése idején az erős sávszél közelében tartózkodott a forint, az erős forintot használta a pénzromlás ellen.

Nem biztos, hogy megvan ehhez a szellemi kapacitás

180 fokos fordulatot kell végrehajtani a gazdasági felfogásunkban, termeléscentrikus gazdaságpolitikát kell folytatni, ami azt takarja, a vállalkozásokat bátorító feltételeket kell teremteni, adókat kell csökkenteni, adórendszert kell egyszerűsíteni, eljárásokat kell eltörölni, foglalkoztatást kell növelni, és az így befolyó bevételhez kell igazítani az állami kiadásokat. Majd később, a bővülő gazdaság mellett szépen gyarapodó állami bevételek láttán lehet ismét visszaosztani az extrabevételek egy részét.

Egy új gazdaságpolitikai irányvonalnak három feltétele van. Az egyik a társadalmi támogatottság, ez meglesz, hiszen a választások után a jelek szerint többségi támogatást élvező párt fog kormányt alakítani – mondta Járai. A másik feltétel, hogy legyen víziója az új kabinetnek, a Fideszben pedig remélem, megvan a vízió. A harmadik feltétel, hogy legyen mindehhez szellemi kapacitás. Elméletileg megvan, de valójában kicsit szkeptikus vagyok ebben – húzta alá Járai, azonban nyomban finomított is kicsit kijelentésén, amikor visszautalt arra a kijelentésére, amelyben firtatta a közgazdász társadalom egy részének elmúlt években folytatott viselkedése miatti felelősségét.