Minisztertől kérnek segítséget miniszter ellen a hegyaljaiak

2010.03.09. 13:49 Módosítva: 2010.03.09. 13:49
Az állami tulajdonban lévő Magyar Fejlesztési Bank hiteléből épülhet meg Hujber Ottó szocialista nagyvállalkozói szerencsi szalmatüzelésű erőműve. A beruházás ellen tiltakozó, a tokaji világörökségi védettségű borvidékért aggódó helyiek a világörökségért felelős kulturális miniszternek írt nyílt levélben kérik az építkezést megakadályozó kormányzati beavatkozást.

Maga a magyar állam, a Varga István vezette gazdasági minisztérium veszélyezteti a tokaji borvidék világörökségi védettségét – áll abban a Hiller Istvánnak írt nyílt levélben, amit kedden juttattak el lapunk szerkesztőségbe annak aláírói. A Tokaj-Hegyalja Fejlődéséért Szövetség által jegyzett dokumentum az ellen tiltakozik, hogy Hujber Ottó szocialista nagyvállalkozó szerencsi szalmatüzelésű erőműve az állami kézben lévő, gazdasági miniszter által irányított Magyar Fejlesztési Bank hiteléből épüljön meg.

A szerencsi szalmatüzelésű erőmű első hitelkérelme még 2007 decemberében érkezett az MFB-hez – tudta meg lapunk az állami tulajdonban lévő fejlesztési banktól. Ezt követően azonban Hujberék cége, a BHD Hőerőmű Kft. a szintén állami kézben lévő MVM Zrt. bevonásával tervezték az építkezést, az MVM átlal támasztott feltételek azonban nem teljesültek. Ezután tértek vissza az eredeti tervhez, az állami hitelhez.

Az MFB-től kapott tájékoztatás szerint a projekt finanszírozását a bank alapítója – tehát az államot képviselő Varga István gazdasági miniszter – 2009. december 21-én jóváhagyta. Az MFB ezt követően, még tavaly decemberben elküldte a beruházó BHD-nak az úgynevezett kötelező érvényű finanszírozási ajánlatot. A BHD ezt 2010. január 4-én elfogadta, az MFB tájékoztatása szerint "jelenleg a szerződéskötési feltételek teljesítése van folyamatban".

Ennek fényében egyelőre korainak tűnik a tokajiaknak az a követelése, hogy a gazdasági miniszter intézkedjen az MFB és a BHD közötti hitelszerződés azonnali felbontásáról, annak nyilvánosságra hozataláról.

A nyílt levélben a hegyaljai civilek további tizenegy követelést és kérdést fogalmaztak meg. Tájékoztatást kérnek Hillertől, hogy a miniszter a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottság elnökeként milyen tárgyalásokat folytatott az ügyben Varga Istvánnal, hogy egyeztetettek a kulturális vagy a gazdasági tárca vagy az állami bank szakemberei az UNESCO illetékeseivel. A kérdések között szerepel az is, kikérték-e az MVM-től azokat a szakértői elemzéseket, amelyek alapján az MVM nem szállt be az üzletbe, illetve végzett-e a kormányzatból bárki kockázatelemzést kockázatelemzéseket arra az esetre, ha a szerencsi beruházás miatt a borvidék felkerül a veszélyeztetett világörökségek listájára. Ez utóbbi a világörökségi cím elvesztéséhez vezethet, ami komoly károkat okozhat – olvasható a nyílt levélben.