Négy- és hatéves adócsökkentést ígért Orbán Viktor

2010.03.09. 09:41 Módosítva: 2010.03.09. 10:01
Felelős kormányprogramot nem lehet elkészíteni valós adatok nélkül – jelentette ki Orbán Viktor a VOSZ rendezvényén, hozzátéve: "felállítunk egy gazdasági tényfeltáró bizottságot, melynek vezetését Varga Mihályra bíztunk". A bizottság célja, hogy lezárhassuk a magyar gazdaság egyik legsúlyosabb korszakát - mondta el a Orbán Viktor, aki pártja adócsökkentési terveiről is elárult egy újabb mondatot.

A vállalkozói szervezet fórumán az ellenzéki párt elnöke és miniszterelnök-jelöltje ezúttal is elmondta, hogy nem ismerni a gazdaság pontos állapotát. A Fidesz elnöke előadásának első felében gyakorlatilag megismételte a három héttel ezelőtt, az MKIK rendezvényén elmondott kijelentéseit: a gazdasági és politikai spekulációt helyezte a középpontba.

Óvatos kijelentések

A Portfolio.hu véleménye szerint Orbán Viktor euróbevezetéssel kapcsolatos kijelentése óvatosnak mondható a fideszes politikusok elmúlt hetekben tett kijelentéseihez képest. Varga Mihály korábban ugyanis az InfoRádiónak elmondta, hogy "kormányra kerülése után euróbevezetési céldátumot jelöl meg a Fidesz". Mindenesetre tehát az látható, hogy az ellenzéki párt ebben a tekintetben is próbál minél óvatosabban fogalmazni, a kampány során ugyanis "forró témává" vált az euró bevezetésének kérdése.

"Önöknek szükségünk van egy erős kormányra, a kormánynak szüksége van egy erős vállalkozói rétegre. Mindkettőnkre szüksége van Magyarországnak" – üzente a hallgatóságnak Orbán Viktor. A vállalkozások adóterheit négy év alatt, a lakosság terhelését hat év alatt a régiós versenytársaink szintjére, vagy az alá csökkentjük - emelte ki előadásában Orbán Viktor a Demján Sándor által említett főbb pontokra reagálva. Demján hat pontban sorolta fel javaslatait: versenyképes adórendszer, a társulás ösztönzése, a termelés prioritása, a magyar többségi vállalkozások előnyben részesítése, kis-és középvállalkozások fellendítése, továbbá: euró, nem minden áron.

"Biztonságos változásban vagyunk érdekeltek, ehhez két dolog kell: tapasztalat és erő. Szélsőséggel nem jön létre az a környezet, ami versenyelőnyt kínál a magyar vállalkozóknak" – húzta alá a Fidesz elnöke, aki azt is elmondta, hogy "bennünket nem zavarnak a gazdag emberek".

Magyarország ereje itt van a teremben - utalt a hallgatóközönség komoly szerepére Orbán, aki a Vállalkozók Országos Szövetségének elnökének korábban elmondott 6 pontjára is reagált. Az adórendszerrel kapcsolatban a párt elnöke 4, illetve 6 éves adócsökkentést ígért. A társulásokra vonatkozóan állami részvétellel megvalósuló támogatást helyezett kilátásba. A termelés prioritásáról szóló ponttal kapcsolatban a Fidesz már régóta hangoztatott "10 év alatt 1 millió új munkahely" vállalását ismételte meg.

Az ellenzéki párt első embere egyedül az utolsó ponttal nem értett teljesen egyet. Mint ismeretes, Demján Sándor üzletember szerint akkor kéne csatlakozni az euróövezethez, amikor a magyar gazdaság színvonala (ezalatt az egy főre jutó GDP-t érthetjük) eléri az uniós átlag 80 százalékát. Orbán Viktor erre úgy reagált, hogy a 80 százalék az sok. Ha 80 százalékot mondunk, akkor időpontot is mondunk. Ebben az esetben viszont nem belátható időpontra tolódik az euró bevezetése - fűzte hozzá.