Minden szektorban virágzik a pilótajáték

2010.03.12. 15:28
Utazási iroda és gyémánt kereskedő ellen is tett rendőrségi feljelentést a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, mivel azok feltehetően pilótajátékot folytattak, közölte Binder István a felügyelet szóvivője pénteken. A feljelentésekre lakossági bejelentés után került sor. A PSZÁF-nak nincs hatásköre az ilyen ügyek kivizsgálására, ezért azokat a nyomozó hatósághoz továbbítja, mondta a szóvivő.

A TVI Expressz honlapja látszólag egy utazási irodát népszerűsít, de a közölt részletekből kiderül, hogy "egyszeri 250 dollár összegű tagsági díj befizetésével életre szóló tagságot kap, valamint egy ajándék utalványt, amely 7 nap 6 éjszakára, 2 fő részére biztosít ingyen szálláslehetőséget 3-tól 5 csillagos szállodában a világ bármely pontján." A folytatás: "Ne tartsa meg magának ezt a fantasztikus lehetőséget, feltétlenül juttassa el a hírét azokhoz is, akik kedvesek az Ön szívének, mert ezzel mindannyian 10 000 dollárt keresnek (rendszeresen)!"

Bárkinek lehet fényűző élete

A Canadian Diamond Traders honlapja a következő kérdést teszi fel a látogatónak: "Szeretne Ön havonta vagy hetente nettó 2 300 amerikai dollárt keresni és még igazi gyémántokkal (kanadai hivatalos értékbecsléssel, számlával kísérve) is gazdagodni?" A folytatás: "a Canadian Diamont Traders Inc. nemzetközi, internetes gyémántüzletének segítségével bárki számára elérhető, hogy részesüljenek az eddig csak a gazdagok számára elérhető kiváltságban."

Itt 120 dollárt kell befizetni, és két újabb ügyfelet hozni. A cég számítógépes hálózatot szervez, amelybe bekerülnek az új ügyfelek, és ha betelik egy-egy hálózat (csoport), akkor jár a bent levőknek a 2 300 dollár. Arról nincs szó az ismertetőben, hogy hányan vannak egy csoportban, viszont meghatározott teljesítmény után ingyen gyémánt is jár.

Mindkét üzlet a multi-level marketing (MLM) alapján épül fel. Binder István elmondta, hogy az MLM és a pilótajáték között az a különbség, hogy az első mögött található áru, míg a pilótajáték csak a jutalékért működik. A nyomozásnak azt kell kiderítenie, hogy az adott cég gyakorlata melyikbe tartozik.

Életelixír és üdítőital

Az MTI az ügyben hatóságként eljáró más forrásból úgy értesült, hogy eljárás folyik a PiPsTalk ellen is. Ha valaki regisztrál a magát az iwiwhez hasonlító közösségi oldalon, és beszáll a rendszerbe 250 euróval, annak a befizetéséből 200 euró a háttérben lévő cég Forex valutapiaci kereskedésébe kerül. Az ebből származó nyereséget osztja meg a tagokkal a szervező. Ezután leírja a honlap, hogy az MLM elveit követve hogy jár jól az, aki egyre több ügyfelet hoz be a rendszerbe.

A Qcoopers kiindulása az, hogy 10 ezer ember befizet fejenként 60 eurót. Az így befolyt 600 ezer euróra még hitelt vesz fel, és a pénzből visszavásárolja a rendszerbe beszálltaktól a nagy értékű életbiztosításaikat. A leírás a továbbiakban hézagos, de az világos,hogy a program lefutása után is havi 100 ezer forintot lehet keresni. Az MTI úgy tudja, hogy van a nyomozás alatt álló cégek között üdítőitalt, és életelixirt kínáló is.