Tízmilliárdos adótartozással a feketelista élén

2010.03.12. 07:16 Módosítva: 2010.03.12. 07:19
9,5 milliárd forintnyi adótartozás nem elég ahhoz, hogy valamely cég a feketelista kétes értékű első helyét kaparintsa meg, a "nyertes" a csaknem tízmilliárdos adótartozást felhalmozó Es-Team Kft. A listán ismerős nevek is szerepelnek.

A valaha volt legnagyobb, 9,9 milliárd forintos adótartozást és bírságot halmozott fel a budapesti székhelyű Es-Team Kft., amelynek adószámát lényegében az elsők között, 2007 októberében függesztette fel az adóhatóság. A társaság ellen tavaly szeptemberben indult felszámolási eljárás.

A cég adatait vizsgálva egyértelmű: a vállalkozás szinte biztosan áfacsalásra jött létre 2005-ben - írja a Napi Gazdaság. Fő tevékenysége elektronikai berendezések és alkatrészeinek nagykereskedelme - ez azért lehet kiváló egy áfacsalásra szakosodott cég számára, mert ezek az eszközök könnyen mozgathatók és ehhez képest értékesek. Vagyis ezeket a termékeket gyorsan megveszik és eladják a cégek, miközben az áfát elfelejtik befizetni.

A társaság a cégpapírok szerint a Szinyei Merse utca 21. első emelet 5. szám alá van bejegyezve. Az egyesített feketelista adatbázisa alapján az ide bejegyzett cégekkel kapcsolatban érdemes azonnal gyanakodni: a mintegy tízmilliárd forint adótartozást felhalmozó Es-Team mellett 243 másik társaság is ezzel a székhellyel rendelkezik.

A második helyezettnek is kilencmilliárdot jóval meghaladó adótartozása van: a Seacomp Kft.-t a cégadatbázis szerint január 10-én számolták fel, vagyis nincs esély arra, hogy a 9,5 milliárd forint adótartozást rendezze - bár ez valószínűleg nem is állt szándékában. A harmadik helyezett Dél-Huninvest Kft. 6,3 milliárd forint adótartozást halmozott fel, majdnem egy éve felszámolták. A társaság székhelye a VIII. kerületben található, székhelyére összesen 44 céget jegyeztek be.

A listán ismerős nevek is szerepelnek: az élelmiszer-hamisításról elhíresült M.E.G.A. Trade Kft. 1,49 milliárd forint tartozást ért el. A társaság ellen 2008 februárjában indult felszámolás. Szintén ismerős a 68. helyezett: a Mol 1,7 milliárd forint tartozással szerepel itt.

Az olajtársaság érthetetlennek tartja, hogyan kerülhetet a listára, mert nemhogy adótartozása nincs, de az APEH minősített adózói listáján szerepel.

Félmilliárd kell az „elithez”

A feketelista.hu adatai szerint 492 olyan társaság van, amelyik több mint 500 millió forint adótartozást halmozott fel, egymilliárd forint feletti tartozást 183-an, ötmilliárd felettit pedig hatan értek el.