Eltúlzottak az aggályok a magyar büdzsé miatt?

2010.03.16. 18:00
Túlzottak a magyarországi államháztartással kapcsolatos piaci aggodalmak - áll az egyik vezető londoni befektetési ház helyzetértékelésében, amely szerint a magyar jegybanknak van mozgástere a további kamatcsökkentésekhez.

A Bank of America-Merrill Lynch (BoA-ML), amely új indexet dolgozott ki az általa rendszeresen figyelt fő feltörekvő piacok pénzügypolitikai kondícióinak követésére (Monetary Conditions Indices - MCI), megállapította, hogy az indexhez használt kritériumok alapján a közép-európai három EU-gazdaság mindegyikében továbbra is viszonylag feszes a monetáris környezet, tekintettel a más felzárkózó gazdaságokéhoz képest jóval enyhébb inflációs nyomásra.

A BoA-ML londoni elemzői szerint a lengyel és a cseh jegybank a részükről időnként elhangzó "héja" nyilatkozatok ellenére nem akarná ösztönözni a helyi valuták további erősödését, és az infláció e két országban jó eséllyel a cél alatt lesz az év végén. Mindemellett az euróövezeti jegybank is várhatóan mindössze egy 0,25 százalékpontos kamatemelést hajt végre, azt is csak majd decemberben - áll az előrejelzésben.

Ennek alapján a Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői nem várják a jelenleg 1,00 százalékos cseh alapkamat emelését az idén. Lengyelországban lehetségesnek tartják a 3,50 százalékos jegybanki kamatszint fél százalékpontos emelését decemberig, de megjegyzik, hogy ezt a prognózist is lefelé ható kockázatok terhelik.

A cég londoni szakértői szerint Magyarországon ugyanakkor az idén még további 1,25 százalékpontnyi jegybanki kamatcsökkentésre nyílik mód, annál is inkább, mivel a magyar költségvetési elcsúszással kapcsolatos piaci aggodalmak valószínűleg "jelentősen eltúlzottak".

A BoA-ML táblázatos előrejelzése szerint az MNB alapkamata a jelenlegi 5,75 százalékról már ebben a hónapban 5,50 százalékra, júniusig 5,00 százalékra, szeptemberig pedig 4,50 százalékra csökken, és ezen a szinten fejezi be az évet.

Más londoni elemzők ugyanakkor korántsem biztosak még abban sem, hogy a márciusra várt kamatcsökkentés után egyáltalán folytatódik-e az MNB enyhítési ciklusa.

A 4cast nevű londoni gazdaságelemző ház szakértői például a múlt havi MNB-kamatcsökkentés után adott kommentárjukban úgy vélték: az inflációs kilátást tekintve még lenne mód jelentős további mérséklésre, ám az infláció csak az egyik a két kulcstényező közül; a monetáris tanács kezét megkötő igazi tényező a piaci kockázatvállalási hajlam.

A 4cast elemzői az MNB kamattestületének februári közleményéből kiemelték azt a mondatot, amely szerint a bizonytalanabbá vált külső környezet szűkítette a pénzügypolitikai mozgásteret.

A cég londoni szakértői szerint ez messze a legerőteljesebb ilyen jellegű jelzés volt a magyar jegybank kamatdöntő bizottsága részéről az elmúlt hónapokban, és ez alátámasztja azokat a várakozásokat, hogy az enyhítési ciklus "nagyon hamar" véget érhet. Mindent egybevetve e ház alapeseti prognózisa az, hogy a magyar jegybanki kamatszint 5,50 százalékon éri el mélypontját, vagyis még egy negyed százalékpontnyi csökkentés valószínű.