Jobb állam kéne Magyarországon

2010.03.17. 10:35
A magyar állam többnyire rosszul és eltúlzottan avatkozik bele a gazdasági folyamatokba – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az Oriens pénzügyi tanácsadó ügyvezető partnere. Orbán Krisztián arról is beszélt: olyan intelligens kormányzásra lenne szükség Magyarországon, amely célul tűzi ki, hogy behozza a tőkét, és ennek szerteágazó hatásait egy évtizeden belül pozitívvá teszi.

Nincs olyan terület Magyarországon, ahová kizárólag annak adottságai miatt ömlene a tőke; a mezőgazdaságban vannak egy kicsit okosabb gazdaságpolitikai támogatottság mellett kihasználható természeti adottságok, ám közgazdasági szinten ez sem fogja megváltani az országot – mondta az Oriens pénzügyi tanácsadó ügyvezető partnere az InfoRádió Aréna című műsorában. Orbán Krisztián - az Indexnek nemrégen adott interjúban mondottakhoz hasonlóan - kifejtette: a magyar állam az egyetlen igazán jelentős tőkével és megfelelő eszközökkel rendelkező tényező Magyarországon, amely ezt a helyzetet alakíthatja. Az egyedüli versenyelőnyünk hosszú távon az lehetne – mint minden hasonló méretű országnak, amelynek nincsenek komoly természeti kincsei –, ha a magyar állam mint döntéshozó, mint gazdaságtámogató, jobb lenne, mint a többi.

Gazdaságpolitikai szempontból a magyarhoz hasonló, közepesen fejlett országoknak alapvetően két, nagyon nehezen meghaladható problémája van: az egyik a tőkehiány, a másik pedig az intézményi rendszer. Ahol a magyar állam jelenleg beavatkozik a gazdaság folyamataiba, ott túlzottan és rosszul teszi ezt; példa erre az adórendszer, és az illetékrendszer – magyarázta Orbán Krisztián. Ugyancsak komoly probléma a túlszabályozottság, aminek legfontosabb oka, hogy számos olyan bürokratikus szerv létezik, amely a saját túlélése érdekében tart fenn és kreál új feladatokat.

Vannak ráadásul Magyarországon olyan területek is, ahol az állam nem avatkozik be, holott arra szükség lenne: az iparágak közül rengeteg működik monopol vagy oligopol szerkezetben, amelyik, ha nem is tudatosan, de messze viszi az optimálistól az ország erőforrás-allokációját – fűzte hozzá az Oriens pénzügyi tanácsadó ügyvezető partnere.

Előre gondolkodni

Világos stratégiát kell kidolgozni arra, hogyan lehet megfelelő mennyiségű tőke az országban, amelynek jó része külföldről kell, hogy érkezzen. Ezzel párhuzamosan pedig látni kell azt, hogy a külföldi tőke megjelenésével óhatatlanul szintén bekövetkező, a kis- és közepes vállalkozások számára káros fejleményeket hogyan tudja ellensúlyozni a magyar állam – fejtegette Orbán Krisztián.

A szakértő szerint a mindenkori gazdaságpolitikának meg kell határoznia, mely iparágakban szeretné, ha lennének versenyképes magyar cégek. A mezőgazdaságra vonatkoztatva ennek úgy kellene működnie, hogy az állam kijelöli azt a néhány területet, ahol tízéves távlatban Magyarországon van esélye európai szinten fontos játékossá válni. Ezt követően ide kell hozni néhány meghatározó nyugati vállalatot, és olyan szerződéseket kötni velük, amelyek lényege, hogy részt vesznek a magyar szakemberek képzésében, miközben megcsinálhatják a saját üzletüket, hiszen így mindkét fél jól jár.