A költségvetési tanács a populizmus ellensége

2010.03.18. 11:01 Módosítva: 2010.03.18. 12:37
A költségvetési hivatal jelentőségét nem szabad alábecsülni, a közvélemény tájékoztatása a feladata és a nyilvánosság adja az erejét is egyben. A magyar Költségvetési Tanács és a hozzá hasonló hivatalnak segítenie kell köznyelvre lefordítani a szakzsargont, hogy ne lehessen ködösíteni és trükközni, monda Kornai János. A kormányon pedig számon kell kérnie a hatástanulmányokat és a felelős költségvetési politikát.

A tavaly felállt Költségvetési Tanács erejét ugyanaz adja, mint az ombudsmanokét: a nyilvánosság – méltatta az intézményt és hangsúlyozta annak jelentőségét Sólyom László államfő a költségvetési szabályokról és intézményekről szóló kétnapos konferencián elhangzott beszédében. A köztársasági elnök aláhúzta: fontos cél ma a hitelesség helyreállítása és az átláthatóság kikényszerítése, mert a fedezetlen adósságok a jövőbeli nemzedékek lehetőségeit korlátozzák be. Sólyom arra biztatta a Költségvetési Tanács vezetőit (az elnök Kopits György) és szakértői gárdáját, hogy maradjon erős az elszántságuk a feladatuk kompromisszum nélküli betöltésére.

A mindenkori költségvetési hivatal, költségvetési tanács mindig keményen lépjen fel az éles populizmus ellen, az inkonzisztens ígéretek, kormányzati tevékenység ellen – jelölte ki a feladatot Kornai János közgazdász. Egyúttal ügyelnie kell arra is a költségvetési hivatalnak, hogy ne álljon ki egyetlen politikai cél mellett sem, de mindig vizsgálja meg a politikai döntések, alternatívák költségvetési hatásait. A döntéselőkészítőtől, -hozótól, tehát elsősorban a mindenkori kormánytól a Költségvetési Tanács és a hozzá hasonló intézmények követeljék meg a hatástanulmányokat, és ha ezt nem kapja meg a kormánytól, azt tegye szóvá, hozza a közvélemény tudomására. A transzparencia jelentőségét nem lehet alábecsülni: a szakzsargont le kell fordítani a közemberek nyelvére, hogy ne lehessen a költségvetési politikai döntéseknél ne lehessen ködösíteni, kozmetikázni, trükközni, mellébeszélni – szögezte le Kornai. Ezt azzal tudja segíteni a költségvetési tanács, hogy a döntések előkészítőitől a táblázatokat, a következményeket felvázoló összefoglalókat követel meg.

Nem sokat mond egyetlen év hiányadata az állami gazdálkodásról, helyesebb, ha több év számait, a trendet vizsgáljuk. Ez a trend alakja, a hiány növekedése vagy csökkenése, az ütem gyorsulása vagy lassulása sokat elmond arról, mennyire felelősen viselkedik a kormányzat – jelentette ki Kornai. A politikai morál állapotát tükrözi ez, mert megmutatja, hogy a kormány mennyire tartja be a kötelező ellentételezés elvét (a kötelező ellentételezés elve szerint nem lehet rontani a több éves költségvetési egyenleget, ha egy hiánynövelő intézkedést határoz el a kormányzat, akkor az egyenlegromlást semlegesítő lépést is meg kell tennie – a szerk.).