Az ellenőrzés nem irtja ki a feketemunkát

2010.03.19. 07:34

Visszajáró vendégnek számítanak az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség ellenőrei a budapesti székhelyű Krivi Építőipari Kft.-nél - írja a Napi. A feketelista.hu adatai szerint eddig 17 alkalommal találtak munkaügyi szabálytalanságot a társaságnál, ezzel a valaha volt második legtöbb találattal büszkélkedhet a vállalkozás (az első helyezett egy őrző-védő cég).

Az OMMF tavaly összesen több mint 31,4 ezer munkaügyi ellenőrzést végzett és 20,4 ezer esetben talált valamilyen problémát, ez 186 ezer munkavállalót érintett, ezen belül a kifejezetten fekete foglalkoztatás 56 ezer főt. A legtöbb, 15,6 ezer feketemunkást az építőiparban találták az ellenőrök. Az építőipar annak ellenére évek óta a legfertőzöttebb szektor, hogy tavaly csökkent az érintettek aránya az illegálisan foglalkoztatottak között.

A csökkenés hátterében ugyanakkor a tisztulás helyett többek között az áll, hogy jelentősen visszaesett a szektor teljesítménye, és a vállalkozások is rutinosabbak, például az alkalmi munkavállalói könyvek használatával kapcsolatban.

Persze nemcsak az OMMF vizsgálja a foglalkoztatási szabálytalanságokat, az adóhatóság is ellenőrzi, hogy a munkáltató bejelenti-e alkalmazottait, illetve megfizette-e utánuk a járulékokat és adókat. Az APEH honlapján található listán, amely a legutóbb tetten ért feketefoglalkoztatókat tartalmazza, összesen 1160 vállalkozás szerepel. Az adóhatóság februárban megjelent ellenőrzési irányelve szerint továbbra is kiemelt helyen szerepelnek a fekete foglalkoztatás visszaszorítását célzó vizsgálatok.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy hiába lépnek fel a hatóságok keményebben - egy-egy be nem jelentett alkalmazott után egymillió forint bírságot kell fizetni -, a feketén foglalkoztatottak száma nem csökken. Sőt a gazdaság tisztulását vizsgáló bizottság szerint a fehéredés trendje a válság hatására visszájára fordult.