Százmilliókat termelt a pénztárgép

2010.03.23. 07:28 Módosítva: 2010.03.23. 07:29

A gazdasági válság ellenére a Laurel Számítástechnikai Kft. a szerződésben előre rögzített opciós vételáron most teljes egészében visszavásárolta az üzletrészét az állami fejlesztési bank tőkebefektetéseket kezelő leánycégétől - írja a Napi Gazdaság. Az 1993 áprilisában 14 magánszemély részvételével megalakult vállalkozás 2005-ben több mint háromszázmillió forintos fejlesztési tőketámogatást kapott a Magyar Fejlesztési Bank által vitt fejlesztési tőkeprogram keretében.

A kiskereskedelmi informatikai megoldásokat gyártó vállalkozás egy új projektjének piaci bevezetéséhez keresett és talált friss tőkét a program keretében. A tőkejuttatás révén a megoldást eddig már több mint 800 kereskedelmi egységben telepítették.

A vállalkozás szekere rendkívül jól futott, és bár a 2008-as 40 százalékos növekedést a válság miatt képtelenség volt tavaly megismételni, a társaság folyamatos likviditása biztosított volt, Ennek köszönhetően az MFB Invest nem pusztán a tőkeprogram EU-notifikációjakor meghatározott hatszázalékos hozamot kapta meg az évek során, hanem a tulajdonrésze arányában rendre osztalékbevételt is realizált.

A Laurel jövője biztosított: a társaság új generációs pénztárgépei iránti igény továbbra is jelentős, ráadásul egyre komolyabb exportmegrendeléseket kapnak. Partnereik számára sokat nyom a latban, hogy a Laurel által forgalmazott kasszák némelyike harminc százalékkal teszi gyorsabbá a munkát.

A székesfehérvári székhelyű cég árbevétele az Opten cégtárának adatai szerint dinamikusan növekszik. A társaság nettó árbevétele 2006-ban még csak 1,2 milliárd forint volt, egy évvel később 1,9 milliárd közelébe nőtt, 2008-ban pedig megközelítette a 3 milliárd forintot (a 2009-es eredményéről ez év májusáig kell leadnia az eredménybeszámolót). Az üzemi eredmény a 2006-os 30 millióról 162 millióra nőtt, adózás előtti eredménye 27 millióra 185 millióra emelkedett.

A társaság kereskedelmi rendszereket, e-business rendszereket, valamint döntéstámogató rendszereket is fejleszt, referenciái között van a CBA, A Coop és a Reál üzlethálózat, a Fotex, a Photo Hall és a Rotschild is. A cégnyilvántartás szerint alkalmazottainak száma 82, de honlapján most is kínál új állást.