Sztrádaépítésen trükköztek az áfával

2010.03.23. 11:13
Majdnem 120 millió forintos adóhiányt tárt fel az APEH Közép-magyarországi Regionális Igazgatósága annál az építőipari társaságnál, mely több autópálya építésen is alvállalkozóként működött közre – közölte az adóhivatal. A közlemény szerint a számlázási láncolat célja a cég által fizetendő áfa csökkentése volt.

A revízió  megállapította, hogy a vizsgált társaság építőipari munkák végzésére szerződött, a munkákat azonban alvállalkozókkal végeztette el. Az alvállalkozók pedig további alvállalkozókat, azok pedig újabb társaságokat vontak be a kivitelezésbe. Az adóhatóság összesen négy számlázási szinten 17 társaság „működését” térképezte fel.

A szerződéskötések előtt alakult társaságok többsége olyan székhelycímmel rendelkezett, ahol gazdasági tevékenységet nem folytattak, a bejelentett lakcímmel rendelkező képviselők, tagok nem voltak elérhetők. Két társaság felkutatása eredménytelenül zárult, mivel a cégbíróság a megadott névvel nem vett nyilvántartásba vállalkozást. A revizorok az érintett cégek között személyi összefonódásokat tártak fel, többen rokoni kapcsolatban állnak egymással, valamint a társaságok könyvelését és adóbevallásaik benyújtását ugyanazon személy végezte.

A fiktív munkavégzést támasztotta alá az is, hogy a munkálatok végzéséhez szükséges gépekkel egyetlen társaság sem rendelkezett, bejelentett alkalmazottaik nem voltak. A cégek fellelt képviselői nem tudtak tájékoztatást adni az elvégzett munkákról, a munkavégzés helyéről, a munkát végző dolgozókról és elmulasztották az építőipari munkát kísérő alapvető dokumentumok kiállítását is.

Az ellenőrzés a láncolatban szereplő társaságok terhére összesen 200 millió forintot meghaladó adóhiányt állapított meg az adóhivatal. Az ellenőrzés eredményeként hat személlyel szemben bűntetőeljárást is kezdeményeztek – olvasható az APEH közleményében.