Gusztáv
-8 °C
-1 °C

Tiszavirág hidunk lesz Szegednél?

2010.03.23. 08:03 Módosítva: 2010.03.23. 08:10
Egy hét alatt csaknem ezer javaslat érkezett az állami sztrádaépítő NIF Zrt.-hez az M43-as szegedi Tisza-hídjának nevére. Április 16-ig lehet beküldeni a javaslatokat, amikből egy szakmai zsűri választja ki azt az ötöt, amiből május 14-ig szavazással lehet kiválasztani a híd nevét.

Ismét névpályázattal lehet eldönteni egy új híd nevét: az M0-s északi, végül, a Kóka János által meghirdetett szavazás eredménye ellenére mégsem Colbert névre keresztelt hídja után most az M43-as autópálya szegedi Tisza-hídjának a nevére írtak ki ötletversenyt. Az állami sztrádaberuházó NIF és a megyei napilap, a Délmagyarország közös akciója eddig igencsak sikeres volt, az első héten csaknem ezer nevet javasoltak - közölte a NIF.

Az ötletelők természetesen ezúttal sem hagyták ki a B-kategóriás akciófilmek sztárját, Chuck Norrist, de Charles Bronson is felkerült a listára. Egy hozzájuk hasonlóan kemény magyar figura, Rózsa Sándor is kapott javaslatot (valamint ajánlották személytől függetlenül a Betyárhíd elnevezést is), Colbert neve viszont eddig nem jött elő.

A NIF tájékoztatása szerint sokan vélték úgy, hogy a város egy híres szülöttéről, Szentgyörgyi Albertről neveznék el a hidat, vagy a Szegedhez szintén szorosan kötődő József Attiláról, Juhász Gyuláról, Móra Ferencről vagy a hunok vezéréről, Atilláról, akinek székhelye Szeged környékén lehetett, és végső nyugalomra is a Tisza medrében lelt a legenda szerint.

Többen gondolták úgy, hogy a híd méltó emléket állítana történelmi nagyjainknak. Így például Kossuth Lajosnak, Vásárhelyi Pálnak, Wesselényi Miklósnak vagy épp Zrínyi Miklósnak, Bethlen Gábor nevét viselve pedig a magyarság és Erdély kapcsolatára emlékeztetne a híd neve (az M43-as ugyanis a nagylaki határátkelőhöz vezet).

Emellett sokan felvetették, hogy a hidat az érintett területekről nevezzék el, így legyen Szeged Északi hídja, Tápé hídja, vagy Gyevi híd. De sokan szeretnék, ha Szeged romantikus jelzője után a hidat Napfény hídnak keresztelnék, vagy a Tiszán tavasszal, nyár elején násztáncukat járó kérészek után Tiszavirág hídnak.

Javaslatokat április 16-ig lehet küldeni, majd egy szakmai zsűri választja ki a beérkezett ötletekből azt az 5 nevet, amit névadásra ajánl. Ezek közül április 20-a és május 14-e között a NIF, illetve a Délmagyar honlapján lehet választani, a legtöbb szavazatot kapó javaslat lesz a Tisza-híd neve.