Jobboldaliak új gazdaságkutató intézetet indítanak

2010.03.24. 06:58 Módosítva: 2010.03.24. 07:01
A magyar gazdaság és társadalom problémáinak, kihívásainak minél hatékonyabb leküzdése érdekében Századvég Gazdaságkutató Zrt. néven új kutatóintézet alakult.

A jelenleg bejegyzés alatt álló társaság tulajdonosai Heim Péter, az Atticus Investments Zrt. vezérigazgatója, valamint Giró-Szász András, a Századvég Alapítvány vezetője - írja a Napi Gazdaság. A cégben Heim 50 százalékot meghaladó szavazati joggal bír és egyben ő tölti be az igazgatóság elnöki posztját is. A tulajdonosokon kívül az igazgatóság tagja lesz Mellár Tamás, a felügyelőbizottság elnöke pedig Lantos Csaba lesz.

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. tudományos igényű, gazdasági és társadalmi jellegű kutatásokat, valamint vállalati, ágazati és nemzetgazdasági szintű közgazdasági elemzéseket kíván végezni, emellett olyan gazdaságpolitikai értékeléseket is készítenek majd, amelyek az alapítók szándéka szerint alkalmasak lesznek arra, hogy felmérjék és elemezzék a gazdasági szabályozás és a tervezett kormányzati intézkedések várható hatását.

Jelenleg öt gazdaságkutató intézet működik a piacon idehaza: a Kopint-Tárki és az ICEG mellett a GKI Gazdaságkutató nevezhető még aktívnak, a Pénzügykutató és a Miniszterelnöki Hivatal alá besorolt Ecostat viszonylag kevés publikációt jelentet meg.