Áprilistól tíz százalékkal drágul a gáz

2010.03.25. 01:16 Módosítva: 2010.03.25. 10:16
Áprilistól átlagosan 10 százalékkal drágul a gáz ára - tudta meg szerda este az MTI.

Az MTI információ szerint csütörtökön azt jelentik be, hogy a kisfogyasztóknál, azaz a háztartásokban 9,98, a 20-100 köbméter közötti fogyasztók - óvodák, társasházak - esetében pedig 9,5 százalékos lesz az emelkedés mértéke a jelenlegihez, azaz a januárban meghatározotthoz képest. A 100-500 köbméter között fogyasztóknál 10,2 százalék lesz a növekedés.

A fővárosban átlagosan 8,7 százalékkal emelkedik a gáz ára. Egyedül a TIGÁZ emel 10 százaléknál magasabbat, 12,2 százalékot.

A Magyar Távirati Iroda információ szerint a gázár emelésével párhuzamosan a kormány bejelenti azt is, hogy a legszegényebbeknek nem szűnik meg a hónap végén a gáz- és távhőtámogatási rendszer, hanem azt június végéig meghosszabbítják.

Az egyetemes szolgáltatók a Magyar Energia Hivatal (MEH) felé benyújtott javaslatukban átlagosan 17 százalékkal kívánták megemelni a gáz árát április 1-től, az E-ON pedig húsz százalékos emelést tervezett - értesült az MTI. Az E.On az Indexnek küldött észrevételében határozottan cáfolta, hogy 20 százalékos áremelési kérelmet nyújtott volna be a Magyar Energiahivatalhoz, ám arról, hogy pontosan mekkora emelést javasoltak, nem nyilatkoztak.

Az MTI úgy tudja, hogy az MSZP vezetői többször konzultáltak a kormányfővel a gáz áráról, mert véleményük szerint most nem lett volna szükség áremelésre.

Március elején a MEH elnöke arról beszélt, hogy áprilistól köbméterenként 16-17 forint áremelés lenne indokolt. Ezt több szocialista politikus is elfogadhatatlannak tartotta. Podolák György az elnök, Matos Zoltán menesztését kérte a miniszterelnöktől, Lendvai Ildikó pártelnök pedig úgy nyilatkozott: elképedve hallotta, hogy az energiaszolgáltatók ajánlattétele előtt az energiahivatal vezetője arról beszélt, mekkora áremelésre lehet szükség, mert ez burkolt javaslat az áremelés mértékre.

A kormányszóvivő erre reagálva közleményt adott ki, amely szerint Bajnai Gordon bizalma töretlen Matos Zoltán iránt, ugyanakkor elvárja a hivataltól, hogy a szolgáltatók indokolatlanul ne emelhessék a gáz árát.

Kormányzati forrásból az MTI-nek azt mondták: a kabinet végig azt képviselte, hogy a profitorientált szolgáltatók egyetlen indokolatlan forinttal sem emelhetik a gáz árát. Ennek érdekében a kormány egyfelől arra kérte a MEH-et, hogy járjon el szigorúan a szolgáltatók felé, másfelől megváltoztatta a gázár szabályozását, hogy a rendszer kiszűrje a szolgáltatók extraprofitját.

A kormány a múlt héten döntött arról, hogy két ponton megváltoztatja a gázár számításának képletét: a mobilgáz-finanszírozást és a tárolói
készletérték meghatározását. A kormányszóvivői irodán az MTI kérdésére akkor annyit közöltek, hogy a korrekció, a korrigált képlet alapján kezdődhet meg a tárgyalás a szolgáltatókkal a gáz áráról. Egy piaci szakértő pedig az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy ez akár 4 forinttal is csökkentheti a gázár április elsejei emelésének szükséges mértékét.

A szolgáltatók negyedévente egyszer nyújthatnak be változatási kérelmet a hivatalhoz. A földgáz köbméterenkénti lakossági átlagára jelenleg 100 forint fölött van, és szolgáltatónként eltérő.

Az árváltozás végleges mértékét a dollár-forint árfolyamának alakulása és a földgáz, mint termék árváltozása befolyásolhatja. Azt a szolgáltatói kérelmet, ami a földgáz "meghatározott termékára" plusz a maximális kereskedelmi árrés fölött, illetve indokolatlan mértékben alatta van, a hivatal elutasítja, és ármegállapító eljárást indít.

Kormányzati források az MTI-nek arra hívták fel a figyelmet, hogy éves összehasonlításban a gázár emelkedése nem közelíti meg az infláció mértékét és a tavalyi év azonos időszakához, 2009 áprilisához képest átlagosan 2,4 százalékkal kevesebb a gáz ára, az átlagosan tíz százalékos április 1-i emelés ellenére is.