Babahordozókat hívnak vissza itthon is

2010.03.25. 16:29
Több mint egymillió babahordozót hívott vissza szerdán az Egyesült Államokban a fogyasztóvédelmi hatóság (CPSC), mert használatuk három halálesettel hozható összefüggésbe. A Sling Rider babahordozó magyarországi importőre a Kensho Kft. is visszahívja a terméket.

Hídvégi Péter, a Kensho Kft. ügyvezetője elmondta, Magyarországon körülbelül 120-150 érintett babahordozó került forgalom 2009 és 2010 során. Az ügyvezető kiemelte, hogy a cég idén már nem adott tovább a kereskedőknek a termékből. A visszahívás során, amennyiben a termék a Brendon Gyermekáruházak Kft. üzletéből került forgalomba, akkor a vásárlás helyszínén, blokk nélkül is kifizetik a babahordozó árát. Amennyiben a fogyasztó az interneten, vagy külföldön vette a Sling Rider terméket, akkor azt a Kensho Kft. váltja vissza telephelyén - jelezte Hídvégi Péter.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) jelenleg feltérképezi, hogy az érintett babahordozókat mely vállalatok forgalmazzák Magyarországon - mondta Kathy Attila szóvivő. A hatóság egy-két napon belül értesíti az érintett cégeket, amelyek kötelesek a termékeket visszahívni.

Az interneten fellelhető adatok szerint a babahordozókat többek között a Brendon Gyermekáruházak Kft. forgalmazza. Az amerikai Infantino cég által gyártott, Sling Rider és Wendy Bellissimo elnevezésű babahordozókról van szó. Ezek oldaltáska-szerűen vannak kiképezve, és főként újszülöttek hordására szolgálnak, nagyjából 5-6 kilogrammig.

A hatóság nyomatékosan felhívta a szülők figyelmét arra, hogy 4 hónaposnál fiatalabb babát ne tegyenek ilyen hordozóba. A hatóság szakembereinek véleménye szerint a kisbabák megfulladhatnak a táskaszerű hordozókban, mert a hordozó szövete hozzányomódik az orrukhoz vagy a szájukhoz, illetve a még gyenge gerincű kisbabák teljesen összegömbölyödve nem jutnak levegőhöz, mivel arcuk a mellkasukra bukik.

A CPSC szerint az elmúlt 20 évben 14 olyan halálesetet vizsgáltak, amelyek babahordozók használatával kapcsolatosak. Ezek közül három hozható összefüggésbe az Infantino hordozók használatával. A hordozókat gyártó cég elnöke közölte, hogy mindenben együttműködik a hatósággal, és más termékeket ajánlott fel a visszahívott hordozók helyett.