Árpád
-2 °C
4 °C

Babahordozókat hívnak vissza itthon is

2010.03.25. 16:29
Több mint egymillió babahordozót hívott vissza szerdán az Egyesült Államokban a fogyasztóvédelmi hatóság (CPSC), mert használatuk három halálesettel hozható összefüggésbe. A Sling Rider babahordozó magyarországi importőre a Kensho Kft. is visszahívja a terméket.

Hídvégi Péter, a Kensho Kft. ügyvezetője elmondta, Magyarországon körülbelül 120-150 érintett babahordozó került forgalom 2009 és 2010 során. Az ügyvezető kiemelte, hogy a cég idén már nem adott tovább a kereskedőknek a termékből. A visszahívás során, amennyiben a termék a Brendon Gyermekáruházak Kft. üzletéből került forgalomba, akkor a vásárlás helyszínén, blokk nélkül is kifizetik a babahordozó árát. Amennyiben a fogyasztó az interneten, vagy külföldön vette a Sling Rider terméket, akkor azt a Kensho Kft. váltja vissza telephelyén - jelezte Hídvégi Péter.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) jelenleg feltérképezi, hogy az érintett babahordozókat mely vállalatok forgalmazzák Magyarországon - mondta Kathy Attila szóvivő. A hatóság egy-két napon belül értesíti az érintett cégeket, amelyek kötelesek a termékeket visszahívni.

Az interneten fellelhető adatok szerint a babahordozókat többek között a Brendon Gyermekáruházak Kft. forgalmazza. Az amerikai Infantino cég által gyártott, Sling Rider és Wendy Bellissimo elnevezésű babahordozókról van szó. Ezek oldaltáska-szerűen vannak kiképezve, és főként újszülöttek hordására szolgálnak, nagyjából 5-6 kilogrammig.

A hatóság nyomatékosan felhívta a szülők figyelmét arra, hogy 4 hónaposnál fiatalabb babát ne tegyenek ilyen hordozóba. A hatóság szakembereinek véleménye szerint a kisbabák megfulladhatnak a táskaszerű hordozókban, mert a hordozó szövete hozzányomódik az orrukhoz vagy a szájukhoz, illetve a még gyenge gerincű kisbabák teljesen összegömbölyödve nem jutnak levegőhöz, mivel arcuk a mellkasukra bukik.

A CPSC szerint az elmúlt 20 évben 14 olyan halálesetet vizsgáltak, amelyek babahordozók használatával kapcsolatosak. Ezek közül három hozható összefüggésbe az Infantino hordozók használatával. A hordozókat gyártó cég elnöke közölte, hogy mindenben együttműködik a hatósággal, és más termékeket ajánlott fel a visszahívott hordozók helyett.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?