Tényleg tíz százalékkal drágul a gáz

2010.03.25. 15:03
Átlagosan 10,1 százalékkal emelkedik április elsejétől a földgáz végfelhasználói ára a lakosságot, a kisfogyasztókat és közüzemeket ellátó úgynevezett egyetemes szolgáltatói körben - közölte a Magyar Energia Hivatal.

Emelkedik a földgáz ára április 1-jén, a lakosságot, a kisfogyasztókat és közüzemeket ellátó úgynevezett egyetemes szolgáltatói körben átlagosan 10,1 százalékkal nő a földgáz végfelhasználói ára - közölte a Magyar Energia Hivatal csütörtökön.

Az MSZP indokolatlannak tartja a most bejelentett 10,1 százalékos gázemelést, kezdeményezi a döntés azonnali felfüggesztését és a Magyar Energia Hivatal elnöke, valamint az energetikai miniszter menesztését.

Az ár fogyasztói csoportonként az idén januári átlagárakhoz viszonyítva 9,5 és 12,0 százalék közötti mértékben nő. A lakossági fogyasztók 20 köbméter/óránál kisebb mérővel rendelkező részénél ez átlagosan 9,98 százalék áremelkedést jelent, a 20-100 köbméter/óra gázmérővel rendelkező lakossági fogyasztók - például társasházak - számára átlagosan közel 9,5 százalékkal nő a földgáz ára. A nagyfogyasztók, például a távhőt földgázzal előállító üzemek 10,2-12 százalékkal fizetek többet a földgázért.

Éves összehasonlításban, a 2009. április 1-jei szinthez képest a lakossági kisfogyasztók átlagára elmarad az inflációtól, mindössze 1,6 százalékkal emelkedett. A többi kategóriát is figyelembe véve összességében 2,4 százalékkal csökkent a végfelhasználó ár egy év alatt.

A kormány intézkedett arról, hogy a szolgáltatók egyetlen indokolatlan forinttal se tudják emelni a gáz árát, és a fogyasztói terhek enyhítése érdekében kitolta a gáz- és távhő-ártámogatási rendszer hatályát június 30-ig - jelentette be Szollár Domokos kormányszóvivő.

A Magyar Energia Hivatal közlésére, miszerint áprilistól átlagosan 10,1 százalékkal emelkedik az földgáz végfelhasználói ára az egyetemes szolgáltatói körben, a szóvivő úgy reagált: ez a mérték a fele annak, amelyet előzetesen többen becsültek.

Szollár Domokos elmondta: a kormány megváltoztatta a gázár képzésének szabályait, továbbá döntött arról, hogy a meglévő gáz- és távhőár-támogatási rendszert meghosszabbítja június 30-ig. Jelezte, hogy a legszegényebbek továbbra is száz százalékos támogatásban részesülnek. Ezt a Robin Hood-adóból finanszírozza a kabinet.