Friderika
9 °C
18 °C

Kockázatosak a fogyasztói csoportok

2010.03.26. 10:44
Az elmúlt hónapokban egyre több fogyasztói csoportot szervező vállalkozás jelent meg a piacon. Ezek a cégek sok helyen reklámozzák szolgáltatásaikat. A hirdetéseket olvasók jelentős része azonban továbbra sincs tisztában, mi is az a fogyasztói csoport. Emiatt sokan panaszkodnak a fogyasztóvédelmi szerveknél.

A fogyasztói csoportok tagjai nem jutnak készpénzhez, ráadásul a befizetett pénzek esetleges eltűnése esetén egyetlen hatóság, vagy a bíróságok sem tudják kártalanítani a tagokat - figyelmeztet a PSZÁF, az NFH és a GVH miután az elmúlt hónapokban egyre több fogyasztói csoportot szervező vállalkozás jelent meg a piacon.

A három szervezet, pénteki közös állásfoglalásában hangsúlyozza: a reklámokban sugalltak ellenére a fogyasztói csoportok nem nyújthatnak hitelt, és a belépők nem jutnak készpénzhez. A fogyasztói csoport tagjai gyakorlatilag egymásnak adnak kölcsön: mindenki befizet és az összegyűlt megtakarításból megvásárolják a szerencsés tagnak az általa kiszemelt terméket, például autót vagy lakást.

Azt, hogy ki kapja meg az általa megszerezni kívánt dolgot, előtörlesztés vállalással és/vagy sorsolással döntik el, így az is előfordulhat, hogy valaki hosszú évekig csak befizet, mégsem jut például lakáshoz vagy autóhoz - emelik ki a közleményben. Ráadásul a havi befizetések nem kamatoznak.

A való kilépés lehetőségéről az állásfoglalás arra hívja fel a figyelmet, hogy a belépés aláírásától számított 30 napon belül fel lehet bontani a szerződést, és akkor egy tízezer forint körüli összeg kivételével a már befizetett regisztrációs díjat és havi részleteket a fogyasztói csoportot szervező vállalkozás visszatéríti. A 30 napos határidő leteltével, vagy a csoport közgyűlése után a fogyasztói csoport tagja csak rendes felmondással szüntetheti meg a szerződést. Ilyenkor azonban a regisztrációs díjat nem, a már befizetett havi részletet vagy részleteket pedig csak a futamidő végén kapja vissza.