Leáll a termelés két Zalakerámia-üzemben

2010.03.26. 21:26
Várhatóan négy hétre leáll a termelés a Zalakerámia két üzemében, azonban a vevők kiszolgálása közben is folyamatos lesz. A cég még tárgyal bankokkal a finanszírozási problémáinak megoldásáról.

Március végétől várhatóan négy hétig szünetelteti a termelést a Zalakerámia Zrt. tófeji, illetve romhányi gyáregységében, tájékoztatott a társaság pénteken. Az átmeneti leállást - a cég indoklása szerint - az tette szükségessé, hogy a vállalat banki refinanszírozási tárgyalásai még nem zárultak le. A tárgyalások a finanszírozó pénzintézetekkel tovább folytatódnak.

A termelés ideiglenes szüneteltetése alatt a vevőik kiszolgálása a meglévő készletekből folyamatos lesz a termelés újraindításáig. Az ideiglenesen leállított gyáregységekben továbbra is zavartalanul működik az értékesítés, az áru- és mintaanyag-kiadás, a termékfejlesztés, valamint a logisztikai és az adminisztratív tevékenység. A társaság vezetése és a tulajdonos képviselői folyamatosan dolgoznak a cég finanszírozási gondjainak megoldásán, közölte a táraság.

Továbbra is bizonytalan az osztrák Lasselsberger GmbH. tulajdonában lévő Zalakerámia Zrt. pénzügyi helyzete, a munkavállalók hónapok óta készpénzben kapják fizetésüket, és a cég a járulékokat sem fizeti utánuk - tudta meg MTI korábban munkavállalói forrásokból. A tájékoztatás szerint az osztrák Lasselsberger GmbH. tulajdonában lévő Zalakerámia Zrt. számláinak zárolása hónapok óta húzódik.

A cég - részvénytársasági formában - 1991-ben alakult, 2005 - a tőzsdéről történt kivezetés - óta működik zrt. formában. A Céginformáció adatai szerint 2001-től 2003 tavaszáig az Arago Befektetési Holding Rt. volt a tulajdonosa, ennek helyére lépett az Intergazprom, valamint a szintén orosz tulajdonban lévő Általános Értékforgalmi Bank. Az osztrák Lasselsberger GmbH., illetve annak tulajdonosa, valamint különböző cégei a tulajdonosok 2003 novembere óta.

Az osztrák tulajdonba kerüléskor a Zalakerámia jegyzett tőkéje 5,3 milliárd forint volt, ez 2007 novemberében 2,5 milliárdra csökkent, majd a tulajdonosok ugyanaznap 4,25 milliárd forintra emelték.

A Céginformációban szereplő utolsó mérleg a 2007. évi. Ebben 11,8 milliárd forint értékesítési nettó árbevétel szerepel, 1,1 milliárd üzemi, és 703 millió forint adózott eredmény mellett.