Görögmentés, korrupciós ügyek, zsebeit megmutató állambácsi, gáz-ár-e-me-lés

Ez történt az év 11. hetében a gazdaságban

2010.03.27. 05:40 Módosítva: 2010.03.27. 05:51
Igazán nem panaszkodhatunk, mert eseményekben gazdag hetet hagyunk hátunk mögött. Volt itt kitagadás, saját országának csődjére játszó állami bank, megszorításról való elmélkedés, de volt itt erősödő tőzsde, stabil forint, és új munkahelyeket létrehozó beruházás bejelentése is.

Már megint a görögök – mondhatjuk a hét történéseire visszapillantva, ugyanakkor joggal reménykedhetünk, hogy most aztán tényleg alacsonyabb intenzitási fokozatba kapcsol a már hónapok óta szinte napi történésekkel a színfalak előtt zajló görög sztori. Ez a hét is jól leképezte ezt a táncrendet, a hét elején még azt hallottuk, ismét nő a görög államcsődveszély, a legszebb része a történetnek talán az, hogy egy görög állami bank is saját országának csődjére játszott, szépen meg is magyarázták, hogy ők jól cselekedtek, aztán azt hallottuk, hogy lehet, hogy az IMF-et be kell vonni Görögország megmentésébe, hiába is berzenkedtek ettől az euróövezet más tagországai korábban, a hét végére aztán jött a hír: megszületett az EU és az IMF legfelsőbb köreiben a megállapodás, miként is dobnak mentőövet az óriási adósságokat cipelő görögöknek. Német és francia közöt javaslatra kidolgoztak egy pénzügyi mechanizmust – így hívják a mentőövet a görög sztoriban –, ha nem tudná a piacról finanszírozni magát a renitens görög kormány, akkor jön az IMF és jönnek az eurózóna-országok és hitelt nyújtanak a helléneknek. Éppen a görög huzavona miatt a héten tízhavi mélyponton is járt az euró a dollárral szemben, leképezve az euróövezeti országok lomhaságát.

Az egekbe szökő államadósság miatt másoknak is fájhat a fejük. Japánról államcsődjóslatok keringenek, de az Egyesült Államok nehéz jövőjéről is elmélkednek közgazdászok.

Lehetne egy kis korrupcióval több?

Ha szakaszolni akarjuk a hét történéseit, a másik hívószó a korrupció lehet. Ebből nem maradhatunk ki mi sem, egy felmérés szerint a magyarok nagy hányada benne lenne egy kis korrupcióban. Úgy tűnik, két magyar cég benne is volt a Daimler-féle, a világ 22 országára kiterjedő vesztegetési botrányában. Több mint 300 ezer euró összeget (mai árfolyamon számolva durván 80 millió forintot - a szerk.) is kifizethettek kenőpénzként magyar kormánytisztviselőknek 2005-ben a Volánbusz egy buszvásárlási ügylete kapcsán - szerepel abban a keresetben, amelyet a Daimler német autógyár körüli megvesztegetési botrány ügyében nyújtott be az amerikai igazságügy-minisztérium. Máshol sem vetik meg az előnyszerzés eme nemtelen formáját: a brit Alstom cégcsoportnál három vezetőt is őrizetbe vett a rendőrség, pénzmosás, megvesztegetés, hamis könyvelés gyanúja merült fel. És a MÁV flottabeszerzési ügyeskedése sem éppen a legtisztább ügyek kategóriába tartozik, arról a héten is derült ki ez-az.

Büdzsé

A hét fejleményeinek harmadik nagyobb halmazába a magyar költségvetéssel kapcsolatos történéseket sorolhatjuk. Először Brüsszel húzta le a magyar konvergenciaprogramot, az EU nem hisz a bevállalt hiánycéljainkban és a növekedési pályánkban, és döntéseket is hiányol. Aztán a Költségvetési Tanács elemzéséből tudhattuk meg, hogy legalább egy kiigazítás még vár ránk, de ha nem toldozgatunk-foltozgatunk, hanem mélyreható szerkezeti lépéseket teszünk, akkor megússzuk egy normális csomaggal, mondjuk jövőre, és nem kell egy újabbat, annál is nagyobbat, úgy 240 milliárdos megszorítást lenyelnünk rá egy évre is. A hét úgy zárult, hogy a magyar kormány kiforgatta zsebeit, vaskos jelentést tett közzé arról, hogyan is állnak az állampénzügyek, hogy megtudhassa mindenki. Megtudhatjuk, hogy alakul a hiány, mennyi az adósság és a kötelezettségvállalás a következő évekre, mikor és mennyit törlesztünk az IMF-hitelből.

Ja, és ha IMF: megkaptuk az engedélyt, hogy lehívjuk a soron következő hitelrészletet, de csak egy jelképes összeget veszünk belőle igénybe.

Zajlott az élet ezeken felül is. A forint például egészen stabilan tartotta magát az egész héten, az euró egyszerűen képtelen volt kijönni a 263,30-265,70 forint közötti sávból. (Mondjuk, a 265,70-et épp pénteken érte el.) Többek között ezért is biztosra veszik az elemzők és a befektetők, hogy hétfőn újabb kamatvágást hajt végre az MNB, 5,5 százalékra, kisebb eséllyel akár 5,25 százalékra is morzsolhatja az alapkamatot a monetáris tanács.

A tőzsdén sem panaszkodhattak a befektetők. Leginkább az OPT-papírjaiban volt kraft, elsősorban ez hajtotta felfele a BUX-ot.

A BUX és a vezetõ részvények árfolyamának változása
  10. heti záró 11. heti záró
BUX 23 546 24 655
OTP 6675 7220
Mol  19 325 20 335
Richter 42 700 42 300
Magyar Telekom 749 788

Lesz gáz-ár-e-me-lés

Politikai vihar kerekedett abból, hogy a gáz átlagosan 10 százalékkal drágul. Az MSZP a döntés visszavonását követeli, meg azt, hogy azonnal távozzon székéből a Magyar Energiahivatal elnöke és az energetikai miniszter. Azzal nincs bajuk, hogy a gázártámogatást bezzeg meghosszabbította a kabinet.

Az egriek kitagadták Vincze Bélát: három évre eltiltotta az "egri" termékjelzés használatától a Vincze Borászat Kft-t Eger Város Hegyközségének Választmánya. A történtek előzménye, hogy a természetesnél több mint kétszer több glicerint talált szeptember végén az országos hírű egri Vincze borászat által vizsgálatra beküldött mintában a Borminősítő Igazgatóság. Az ügyeskedést egy sztrádaépítéssel foglalkozó céghálózat sem vetette meg, le is buktak, 120 millió forintos adócsalásuk lett gyanús az APEH-nek.

Amíg a Zalakerámiánál négy hétre leállították a termelést finanszírozási gondok miatt, addig a Boschnál kétszáz új munkahely jön létre egy kilencmilliárd forintos autóipari beruházás nyomán. Csak hogy keretbe foglaljuk a vállalati híreket: a Ryanair azt mondja, kivonulhat Budapestről, mert túl magasak a ferihegyi költségek, így ősztől törölheti a fapados légitársaság az összes budapeseti járatot.

Jobboldaliak pedig gazdaságkutató céget indítottak, a Századvég Gazdaságkutató Zrt.-t Heim Péter, Giró-Szász András, Mellár Tamás, Lantos Csaba neve fémjelzi.