Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rekordszinten a munkanélküliség

2010.03.29. 10:30
A 11,4 százalékos adat rosszabb minden várakozásnál. 16 éve volt utoljára ilyen magas a munkanélküliség Magyarországon.

2009. december–2010. február időszakban a 15–74 éves foglalkoztatottak száma 3 millió 726 ezer, a munkanélkülieké 479 ezer fő volt, ami 11,4%-os munkanélküliségi rátát jelentett.1994 első negyedévében volt utoljára ennél magasabb, akkor 11,5 százalékon állt a mutató.

 

A 15–74 éves munkanélküliek létszáma 479 ezer fő volt, 101 ezer fővel több, mint egy évvel korábban. A munkanélküliségi ráta 11,4 százalékos értéke 2,3 százalékponttal haladta meg az egy évvel korábbit. A férfiak munkanélkülisége 2,6 százalékponttal, a nőké 2 százalékponttal nőtt.

A munkanélküliek 17,2%-a a munkaerőpiacon csak a kis létszámban jelenlévő 15–24 éves korosztályból került ki, az erre a korcsoportra számított 27,5%-os munkanélküliségi ráta 4,4 százalékponttal meghaladta az egy évvel ezelőttit. (Az előző három hónapi – 2009. november–2010. januári – időszakhoz viszonyítva ebben a korosztályban némileg nőtt a foglalkoztatottak létszáma és csökkent a munkanélkülieké, ez a munkanélküliségi ráta 0,3 százalékpontos csökkenése mellett a foglalkoztatási ráta stagnálását eredményezte.) A 25–54 évesek, azaz az ún. legjobb munkavállalási korúak munkanélküliségi rátája 10,7% volt, 2,5 százalékponttal magasabb, mint 2008. december–2009. februári időszakban. A munkanélküliek 44,9%-a egy éve, vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 16,3 hónap, 1,1 hónappal rövidebb az egy évvel korábbinál.

A háromhavi átlag (december-február) jelentősen meghaladja az egy hónappal korábbi (novemberi-januári) eredményt, amikor még "csak" 10,8 százalékon állt a mutató. A háromhavi mozgóátlag egyetlen hónap alatt ilyen jelentős mértékben nagyon ritkán ugrik meg, de érdekes módon tavaly is ugyanebben az időszakban volt jelentős az emelkedés - írja a Portfolio.hu. Akkor is hasonló okok mozgathatták a rátát: egyrészt a tél végén szezonális tényezőkre visszavezethetően 0,2-0,3 százalékpontos emelkedés hagyományosan "benne van a pakliban", másrészt a globális válság tartósan nyomást gyakorol a munkaerőpiacra.

Ennél pontosabbat nem is nagyon tudhatunk a ráta megugrásának okairól, a KSH gyorstájékoztatójának hagyományos egyenszövege ugyanis nem tér ki arra, milyen tényezők felelnek azért, hogy a munkanélküliség a rendszerváltás korabeli szintre ugrott. Mindenesetre annyi látható, hogy hiába indult erősen az év az ipar számára, a gyenge belső kereslet mellett még várni kell arra, hogy a munkapiacon is beinduljanak a kedvező folyamatok. Az elmúlt két évben 130-140 ezer ember veszítette el a munkáját Magyarországon.

Továbbra is kitart az a kedvező tendencia, hogy a munkájukat elveszítők nem vonulnak inaktivitásba, hanem a munkapiacon várják a kedvező lehetőséget. Ez annyit tesz, hogy az elmúlt egy évben még kissé emelkedett is az aktivitási ráta Magyarországon. A tél folyamán a 15-74 éves, 7,7 milliós népességből 3,7 millióan dolgoztak, 480 ezren munkanélküliek voltak 3,5 millióan pedig inaktívak voltak.