Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Stefánia
3 °C
8 °C

Pénz üti a kartellezőket feljelentő markát

2010.03.30. 13:58
Akár ötvenmillió forint informátori díjat is kaphat az, aki segít leleplezni a kartellezést.

Újabb eszközt jelenthet a kartellezés felderítésében, hogy csütörtöktől informátori díjat kaphatnak azok, akik nélkülözhetetlen bizonyítékot szolgáltatnak a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH) - mondta Wallacher Lajos, a versenyhivatal elnökhelyettese. Az akár 50 millió forint díjat az ügy végezte után a versenytanács állapítja meg a kartellezésért kiszabott bírság 1 százalékában, de legfeljebb 50 millió forintban. Wallacher Lajos kiemelte: az informátori díj hozzájárulhat ahhoz, hogy hatékonyabb legyen a kartellezés felderítése, elősegítve a prevenciót.

Az írásbeliség a főszabály a nélkülözhetetlen bizonyítékra, és szeretnék elkerülni a hallomás alapján történő bejelentéseket. Nem jár informátori díj abban az esetben, ha a bejelentő bűncselekmény útján jutott a bizonyítékhoz.

Wallacher Lajos az informátor védelmével kapcsolatban elmondta, hogy bizonyos esetekben lehetőség van az anonimitásra, illetve a közigazgatási hatósági eljárásáról szóló jogszabály alapján a zárt adatkezelés is alkalmazható.

Felhívta az elnökhelyettes a figyelmet arra, hogy az elévülési időn belül lévő kartellezés esetében is érdemes bizonyítékkal szolgáltatni, de csak az április 1-je után tett bejelentésért járhat informátori díj.

A 2002 és 2006 között felszámolt kartellezések 64 milliárd és 142 milliárd forint közötti kárt okoztak a fogyasztóknak. Az elmúlt hét évben a versenyhivatal csaknem 16,6 milliárd forint bírságot szabott ki kartellezés miatt.