Kevesebbet fogyasztunk hitelből, mint egy éve

2010.03.31. 14:36
A magyar lakosság februárban több forinthitelt vett fel, mint amennyit törlesztett, és több devizahitelt törlesztett, mint amennyit felvett. A háztartások hitelállománya 7 881 milliárd forint volt, amiből 3 978 milliárd lakáscélú, 3 541milliárd pedig fogyasztási hitel volt. A vállalatok nettó banktartozása 617 milliárd forinttal 3 965 milliárdra csökkent februárban az előző évi adathoz képest.

Februárban a lakossági hitelek nettó törlesztése és a betétkivonás együttes eredményeként a háztartások nettó 58 milliárd hitelt vettek fel, míg a vállatok 110 milliárd forintnyi új betét elhelyezésével és 2,7 milliárd forint hiteltörlesztéssel nettó betét elhelyezők voltak a magyarországi pénzintézeteknél, ez derült ki a hitelintézetek összevont mérlegéből, amelyet szerdán tett közzé az MNB.

Félünk a devizától

A háztartások február folyamán forintban több hitelt vettek fel, mint amennyit törlesztettek, azaz nettó hitelfelvevők voltak, míg devizában többet törlesztettek, mint amennyit felvettek, azaz nettó törlesztők voltak.

A szezonálisan nem igazított adatok szerint februárban a háztartások forinthitel-felvétele 1,7 milliárd forinttal haladta meg a törlesztéseiket. A devizahitelek állománya - az átértékelődésektől és az egyéb volumenváltozásoktól megtisztítva - 19,0 milliárd forinttal mérséklődött.A betétállomány a 40,4 milliárd forinttal csökkent, mivel a forintbetéteknél 27,6 milliárd forint, a devizabetéteknél pedig 12,8 milliárd forint nettó betétkivonás történt. A szezonálisan igazított, árfolyamszűrt adatok szerint a nettó 8,8 milliárd forinthitel felvétel történt, míg a nettó betét elhelyezés forintban 2,5 milliárd, devizában 16,1 milliárd forint volt.

Inkább lakásra vesszük fel a hitelt

A háztartások hitelállománya 7 881 milliárd forint volt, amiből 3 978 milliárd lakáscélú, 3 541milliárd pedig fogyasztási hitel volt. Egy év alatt fogyasztási hitelek állománya 237 milliárd, a lakáshitelek állománya 248 milliárd forinttal csökkent.

A szezonálisan nem igazított adatok szerint a nem pénzügyi vállalatok forinthiteleinek-állománya 7,2 milliárd forinttal, míg a devizahiteleinek állománya 3,7 milliárd forinttal csökkent. A forinthitel-állomány csökkenését elsősorban az 5,9 milliárd nettó hiteltörlesztés magyarázza. A devizahitel-állomány nagyságát az 1,0 milliárd forint nettó hitelfelvétel ellenére a 4,7 milliárd forint átértékelődés és egyéb változás mérsékelte.

A nem pénzügyi vállalatok forintbetét-állománya tranzakcióból eredően 54,6 milliárd forinttal, a devizabetét-állomány 55,2 milliárd forinttal emelkedett, így összességében 109,8 milliárd forint nettó betételhelyezés történt. A szezonálisan igazított, árfolyamszűrt adatok szerint a forinthitel felvétel nettó 18,9 milliárd forint volt. A vállalatok 1,8 milliárd forintnyit vontak ki a forintbetéteikből februárban, miközben 16,2 milliárd forint értékű nettó devizabetétet helyeztek el.

A vállalatok jobban spóroltak, mint a lakosság

A hitelintézetek külföldi kötelezettségeinek állománya februárban jelentősen, 167,2 milliárd forinttal nőtt, és a hitelintézetek mérlegfőösszegének 31,3 százalékát tette ki. Ezzel párhuzamosan a külföldi eszközök állománya is 164 milliárd forinttal nőtt, amiből 145 milliárd tranzakciókból, további 19, 4 milliárd pedig árfolyamváltozásból és egyéb átértékelődésből eredt.

A vállatok hitelállománya egy év alatt 871 milliárd forinttal 7 706 milliárdra csökkent február végéig, miközben betéteikből 254 milliárdot vontak ki, azaz nettó banktartozásuk 617 milliárd forinttal 3 965 milliárdra csökkent.