A Pöttyös Túró Rudi a legerősebb márka

2010.04.01. 11:34
A Figyelőben megjelent a legerősebb márkáinak rangsora. Az első a Pöttyös Túró Rudi, a második a Coca-Cola, a harmadik a Danone. A teljes lista 41 márkát tartalmaz.

Elkészült az első olyan lista, amely a legerősebb magyarországi márkákat rangsorolja. A lista első helyén egy több mint 40 éves, ős magyar márka a Pöttyös Túró Rudi áll, melyet a Coca-Cola és a Danone követ. A Figyelőben most megjelent, a Braun & Partners és a GfK Hungária által készített országos, reprezentatív mintán elvégzett kutatás során elsősorban arra keresték a választ, hogy mekkora az egyes márkák ereje.

Az első tíz

Pöttyös Túró Rudi, Coca-Cola, Danone, RTL Klub, TV2, Tesco, Adidas, Nokia, Nike, T-Mobile.

A B&P Braun & Partners Magyarország és a GfK Hungária Piackutató Intézet kutatása Magyarországon az első olyan felmérés, mely a legjelentősebb, Magyarországon jelen lévő márkák közösségeinek szerkezetét és azok mozgatóit vizsgálja. A Figyelő hetilapban megjelent 41 márkát tartalmazó lista és az ahhoz kapcsolódó kutatás többek között arra ad választ, melyik Magyarország legerősebb márkája.

Nem csak a nemzetközi kutatások és szakirodalom, hanem a mindennapok tapasztalata is azt erősíti, hogy a márkák folyamatos erősödésével a fogyasztói kultúra keretein belül létrejöttek a fogyasztás közösségei. Régóta elterjedt jelenség, hogy valaki azonos típusú autót vezetőkkel jár egy klubba, nem hajlandó egy bizonyos számítógépen kívül máson dolgozni vagy például csak egy bizonyos parfümöt használ. Márkaközössége azonban nem csak az emblematikus, mindenki által látható csoportokat létrehozó márkáknak van, hanem minden márkának a banki szolgáltatásoktól a mosóporokon át a gyümölcslevekig. A márkák ezekben a közösségekben léteznek, azaz ott, ahol a márka tulajdonosai, a kommunikációs stratégia megalkotói a hétköznapi marketingeszköztár használatával kevésbé gyakorolnak felettük kontrollt.

Ezen közösségek tagjai nem szükségszerűen állnak kapcsolatban egymással, mégis tudatosan vagy tudattalanul a márkával kapcsolatban szerepeket vállalnak a közösségben. A kisebb kontroll lehetősége miatt kiemelten fontos tehát, hogy a márkák megalkotói és gondozói ismerjék meg a közösség struktúráját és mozgatóit.  • Hírek
  • Bankszámla