Állami hitelkalulátort indít a PSZÁF

2010.04.03. 10:39
A lakossági ügyfelek tájékozódását segítő hitel- és lízingválasztó programot indított el a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete. Az első lépcsőben ötven pénzügyi vállalkozás négyszáz konstrukciója elérhető és összehasonlítható az ingatlanlízing, fogyasztási és jelzáloghitel, a megtakarítás fedezete mellett nyújtott kölcsön és a hitelkártya termékeknél.

Rövidesen sor kerül a pénzügyi vállalkozások gépjármű- és számlahiteleinek közzétételére is, 2010 júliusában pedig a hitelintézetek (így a kereskedelmi bankok) több tízezer lakossági hitel- és lízingkonstrukciója is megismerhető lesz a rendszerben.

A miniszteri rendelet kötelez

Az ügyfelek pontosabb tájékoztatását szolgálja, hogy az új internetes termékválasztó programba miniszteri rendeletek előírása alapján kötelező adatokat szolgáltatniuk az érintett pénzügyi intézményeknek – szemben az eddigi, önkéntes információközléssel.

Ha a pénzügyi intézmények által közölt kondíciók esetleg jogszabályba ütköznek – például az adott hiteltípus előtörlesztési díjának mértéke magasabb a 2010 márciusától törvényben előírt maximumnál – az adatszolgáltatás alapján a Felügyelet fogyasztóvédelmi vizsgálatot is indíthat.

Védik a fogyasztókat

A termékválasztó programban a hitelek, lízingkonstrukciók mellett az ügyfelek a választást megkönnyítő fogyasztóvédelmi információkat, pénzügyi szótárt, mérlegelendő szempontokat és figyelemfelhívásokat is találnak.

Azoknak, akik nem tudják, hogy pontosan milyen típusú terméket keresnek, a döntést megkönnyítendő, több lépcsős segítő program áll rendelkezésre. Ha pedig egy ügyfél számára több konstrukció jellemzői tűnnek megfelelőnek, a kiválasztott termékek összehasonlítását külön alkalmazás segíti.