Sára, Márió
-2 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Rákkeltő szlovák bébiétel a Tescóban

2010.04.06. 13:51 Módosítva: 2010.04.06. 17:10
Az Ovco márkájú, Novofruct előállítású bébidesszertben 0,027 mg/kg kaptán növényvédőszer-hatóanyagot mértek. A bébiételek a hatályos jogszabályok szerint egyáltalán nem tartalmazhatnak növényvédőszer-maradékot. Különösen igaz ez a hivatkozott kaptán hatóanyag esetében, amelynek rákkeltő hatása egyes laboratóriumi kísérletek alapján feltételezhető. Azonnal visszahívták az ételt a Tesco áruházakból, ugynis a beszállító Import trade Hungary Kft csak a Tescoba szállított.

Rákkeltő növényvédő szerrel szennyezett bébiétel forgalmazását tiltotta meg a Tesco Global Zrt. áruházaiban a Fővárosi és Pest megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága, közölte a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) közleményben kedden. Az MgSzH közleménye szerint szlovák eredetű, OVKO márkájú, Novofruct előállítású bébi desszertben 0,027 mg/kg kaptán növényvédőszer-hatóanyagot mértek, holott a bébiételek a hatályos jogszabályok szerint egyáltalán nem tartalmazhatnak növényvédőszer-maradékot.

Riasztották Európát

Különösen igaz ez a hivatkozott kaptán hatóanyag esetében, amelynek rákkeltő hatása egyes laboratóriumi kísérletek alapján feltételezhető. Az analitikai vizsgálatok kapcsán a riasztás az "alma málnával" megnevezésű (Import Trade Hungary Kft. kizárólagos hazai importálású) OVKO bébiétel növényvédő szer szennyezettsége miatt indult, melynek tényét a nemzeti hatóság az Európai Unió gyorsriasztási rendszerébe is bejelentette.

Az értékesítés helyén a Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság a szennyezett bébi desszert forgalmazását azonnali hatállyal megtiltotta. A kifogásolt alma tartalmú gyártási tételek beazonosíthatósága a gyártási szám feltüntetésének hiányában azonban nem volt biztosított, ezáltal a nyomon követhetőség kritériuma sérült.

Így a kiemelt fogyasztói csoportot érintő kockázat miatt az illetékes hatóság az adott gyártó valamennyi almát tartalmazó termékét a tényállás tisztázásáig, a megerősítő analitikai vizsgálatok lezárásáig lefoglalta.

Mindezeken túl a megyei növény- és talajvédelmi igazgatóságok fokozottan ellenőrzik valamennyi Tescoban, hogy a kifogásolt bébiételek a fogyasztói polcokról visszahívásra kerültek-e. Az egyéb kifogásolt tételekről, mint közérdekű adatokról, további tájékoztatás érhető el a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium honlapján, hívja fel a figyelmet az MgSzH.

A Tesco a MgSZH hatósági határozatának kézhezvétele után azonnal levette a polcokról a kérdéses terméket, és a gyártó összes olyan termékét, amely almát tartalmazhatott. A folyamatban lévő hatósági vizsgálat eredményétől függően kerülhetnek majd vissza a polcokra a bébiételek, amint bebizonyosodik, hogy azok semmilyen szennyezést nem tartalmaznak. A hatósági határozatról a beszállítót szintén értesítette az áruház, írta keddi közleményében a Tesco.

Kérdésünkre, hogy évente mekkora mennyiségben forgalmazták a mérgező bébiételt, és hogy  csak a Tesco forgalmazta-e Magyarországon, ugyanis a hatósági közleményben csak a Tescot említik, a Tesco kommunikációsosztályán elmondták, hogy nem tudnak pontos adatot mondani, mert csak az összes bébiétel fogyásának volumenét ismerik, és arról sincs információjuk, hogy mások forgalmazták-e a visszahívott terméket. A bébiételt kevesebb mint fél éve forgalmazta az áruház.

A beszállító Import Trade Hungary Kft.-t képviselő Nemes Tibor az
MTI érdeklődésére nem kívánt nyilatkozni az üggyel kapcsolatban, amíg az MgSzH-tól hivatalos értesítést nem kap a vizsgálatról. nemes elmondta, hogy ő is csak a sajtóból értesült a történtekről, de amint megkapja az értesítést, a sajtó rendelkezésére áll majd. A kérdéses termékből az Import Trade kizárólag a Tesco-ba szállított, mondta a beszállító képviselője.

A Tesco 2010. április elsején értesült a hatóságtól, hogy az OVKO márkájú alma-málna ízű bébi desszertben növényvédőszer-szennyeződést mértek. A MgSZH hatósági határozata kézhezvétele után, a hatósággal maximálisan együttműködve, azonnal levették a polcokról a kérdéses terméket, sőt a gyártó összes olyan termékét visszavonták, amely almát tartalmazhatott, közölte a hipermarket. A Tesco közleménye szerint a folyamatban lévő hatósági vizsgálat eredményétől függően kerülhetnek majd vissza a polcokra a bébiételek, amint bebizonyosodik, hogy azok semmilyen szennyezést nem tartalmaznak.