Új hét, új benzinárrekord

2010.04.06. 15:28 Módosítva: 2010.04.06. 16:59
Megközelíti a 340 forintos literenkénti árat átlagosan a benzin csütörtöktől, amikor is újabb drágulás következik be. És a gázolaj ára is emelkedik.

Alig telik el hét úgy mostanában, hogy ne emelkedjen újabb és újabb történelmi csúcsra az üzemanyagár Magyarországon. Ezen a héten sem lesz másképp, a benzin és a gázolaj is drágulni fog szerda éjfélkor.

A Portfolio.hu információi szerint a Mol a benzin literenkénti árát 4, a gázolajét 6 forinttal növeli. Ez azt jelenti, hogy az olajcég a benzin literjét a kiskereskedőknek listaáron bruttó 320,5 forintért, a gázolajat pedig bruttó 296,9 forintért adja majd. Erre az árra a kútüzemeltetők rápakolják az árrést, így szerdától a benzint átlagosan valahol 337-338, a gázolajat pedig átlagosan 312-313 forint környékén tankolhatjuk literenként. A kutak között azonban lehetnek 15-20 forintos eltérések is. Mindenesetre a héten új csúcsot állít fel a benzinár.

A mostani áremelés oka az, hogy az olaj tőzsdei jegyzésára a múlt héten emelkedett, és ezt csak minimálisan tudta enyhíteni a forint dollárral szembeni erősödése.

Az új és újabb történelmi rekordárak felállításában szerepet játszik az is, hogy január 1-jén az állam emelte a jövedéki adó mértékét, sőt, mivel a jövedéki adó beleszámít az áfa alapjába, ezért a drágulás nagyobb volt a jövedéki adó mértékének emelésénél. Csak az adólépés önmagában a benzin esetében 14, a gázolaj esetében pedig 9 forintot jelentet az autósoknak.