A kormány államosítja a lakásárveréseket

2010.04.08. 08:01

A kabinet elfogadta az árverezéséről szóló kormányrendelet módosítását, amely gyakorlatilag államosítja a lakásárveréseket - jelentette be Kiss Péter tárca nélküli miniszter a kormányülést követően. Az állam az utóbbi hónapokban több lépést tett a lakáshitelezés újraszabályozása érdekében. A kormány a korábbi döntésével már hozzányúlt az árverezésekhez is, ám akkor csak az árverés nyilvánosságát szabályozták. A most elfogadott rendeletmódosítással "gyakorlatilag állami felügyelet alá vonják az árverezéseket".

Az árverési moratórium után, április 15-én hatályba lépő szabályozás - az első árverezésre elvileg június 15-én kerülhet sor - szerint a jövőben csak PSZÁF-engedéllyel rendelkező cégek végezhetnek árverezési tevékenységet. Ennél jóval szigorúbb intézkedés, hogy lakóingatlant csak az APEH árverési rendszerén keresztül lehet árverezni. A részletszabályok szerint az árverést 45-60 nappal korábban meg kell hirdetni, arról értesíteni kell a lakás vagy ház tulajdonosát, illetve a területileg illetékes önkormányzatot - hogy tudjon élni elővásárlási jogával. (A települések MFB-hitelt kaphatnak az árverezésekre kerülő lakóingatlanok megvásárlására, hogy azt a volt tulajdonos bérlakásként visszabérelje.) Az árverési rendszerbe csak olyan ajánlatokat fogadnak be, amelyek elérik az értékbecslés hetven százalékát.

Az árverezés kezdeményezőjének hat hónapnál nem régebbi értékbecslést és videofelvételt kell a lakásról bemutatni. Az adóhivatal az értékbecslést a saját - illetékeljárásokban használatos - adatbázisával összeveti és ha kirívó eltérést tapasztal, akkor vizsgálatot indít az árverező ellen, amely akár büntetőeljárásba is torkolhat.