Mégsem káros a Novofruct bébiétele

2010.04.11. 16:53 Módosítva: 2010.04.11. 16:56
Nem káros az emberi egészségre a Novofruct almás-málnás bébiétele, közölte az érsekújvári cég vezérigazgatója, miután megérkezett Ausztriából a negatív vizsgálati eredménye. A vezérigazgató szerint konkurenciaharc, és a Novofruct elleni lejárató kampány áll a háttérben: arra gyanakszik, hogy az ügy mögött két magyarországi cég húzódik meg, amelyekkel a Tesco felbontotta a szerződést, és termékeik helyére a Novofruct termékei kerültek. A cég perelni fog.

Pavol Uhrin szerint a vizsgálat eredménye szerint az OVKO néven forgalmazott almás-málnás bébiétel a megengedett mértéknél jóval kisebb arányban tartalmazza azt az anyagot, amely miatt a magyarországi Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal betiltotta a forgalmazását. A bébiétel tehát teljesen biztonságos hangsúlyozta Pavol Uhrin, a szlovákiai Új Szó című lapban.

Tájékoztatott arról is, hogy a Tesco magyarországi kiskereskedelmi üzlethálózat, amely a Mezőgazdasági Szakhivatal utasítása nyomán a hét elején kivonta a forgalomból az említett terméket, most ígéretet tett, hogy a termék visszakerül a polcokra. A Novofruct vezérigazgatója lapnak elmondta, hitelrontásért beperlik a vizsgálatot végző laboratóriumot, és azokat a médiumokat, amelyek egyoldalúan tájékoztattak az esetről, az érsekújvári céget meg sem kérdezve.

Pavol Uhrin közvetlenül a botrány kirobbanása után elmondta, úgy sejti, konkurenciaharc és a Novofruct elleni lejárató kampány áll a háttérben. Arra gyanakszik, hogy az ügy mögött két magyarországi cég húzódik meg, amelyekkel a Tesco társaság felbontotta a szerződést, és termékeik helyére az érsekújvári vállalat termékei kerültek. Uhrin szavai szerint a magyarországi laboratórium 50 százalékos hibahatárral dolgozik, az ausztriai, ahova a Novofruct elküldte a mintát vizsgálatra, csak öt százalékossal, így az, hogy a nevezett bébiétel biztonságos és egészségre ártalmatlan, teljesen egyértelmű.

Kedden derült ki, hogy a Magyarországoin egyedül a Tescoban forgalmazotta szlovák Novofruct által gyártott Ovko márkájú bébidesszertben 0,027 mg/kg kaptán növényvédőszer-hatóanyagot mértek, holott a bébiételek a hatályos jogszabályok szerint egyáltalán nem tartalmazhatnak növényvédőszer-maradékot. Azóta további, több mint tíz, almát tartalmazó, szintén a szlovák cég által készített Ovko márkájú bébiétel termékben is kimutatták a szennyezettséget. Pedig a bébiételeket elvileg bioalmából szokták készíteni, ezért a szlovák hatóságnak is lehet majd dolga az ügyben, vélekedett még kedden Tóthné Lippai Edit, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának igazgatója.