A forintnak és a tőzsdének tetszik az eredmény

2010.04.12. 10:09
A tőzsde és a forint is jól kezdte a napot, a forintnál azonban inkább nemzetközi okok hatnak, mintsem a választások valójában már korábban elkönyvelt eredménye.

Ahogy azt a választásokat megelőző hetekben több helyen is olvasni lehetett, a külföldi brókerházak egyöntetűen egy erős, biztos többséggel bíró új kormány felállását tartották a szavazás legpozitívabb lehetséges kimenetelének, amely az első fordulót követően nagyjából már körvonalazódik. A kétharmados többség, amelynek segítségével lehetőség nyílna a strukturális reformok véghezvitelére, azonban még kérdéses.

A piaci szereplők a kereskedés első órájában egyelőre pozitívan értékelték a tegnapi fejleményeket, igaz komolyabb elmozdulás csak a részvénypiacon látszik, ahol a BUX index az európai átlagot meghaladó mértékű emelkedésen van túl - írja gyors elemzésében az Equilor. 09:40-s állapotok szerint 1,8 százalék körüli a felpattanás mértéke, ami jelentősen felülmúlja a régióban látott 0,6-0,9 százalékos pluszokat, illetve a nyugat-európai visszafogott emelkedést.

A forint piacán hajnalban még nem volt komolyabb elmozdulás, azonban reggel nyolc után némi forinterősödés indult meg, aminek köze lehet a választások értékeléséhez (az árfolyam jelenleg 265,60 körül jár). Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy a magyar forinttal egy lapon kezelt lengyel zloty is komoly erősödésnek indult ma reggel, vagyis a forinterősödés inkább a régiós trendeknek megfelelő.

Ami Magyarország kockázati megítélését illeti, az 5 éves magyar államkötvény nemfizetése ellen biztosító kontraktus ára, az ún. CDS felár jelenleg 180 ponton áll, ami hajszálpontosan megegyezik a pénteki CDS felárunkkal. Vagyis az ország megítélése nem változott érdemben a befektetők szemében.

Összességében azonban nem lehet figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy az eurózóna tagállamai hétvégén megállapodtak egy Görögországnak nyújtandó segélycsomagban, amelyben az eurózóna 16 tagállama bilaterális alapon 30 milliárd eurónyi hitelt nyújt a déli államnak, míg az IMF további 15 milliárd eurót tesz hozzá a csomaghoz - emlékeztet az Equilor.

A befektetők feltehetően tehát úgy reagálhatnak a hétvégi fejleményekre ma, hogy a nap első felében tudomásul veszik a magyar választás eredményét, majd a görög helyzet felé fordulhatnak és inkább ez mozgathatja majd a befektetési döntéseket. A magyar választás kapcsán marad a kivárás a második fordulóig, ahol az lesz a fő kérdés, hogy meglesz-e a kétharmados többsége az új kormánynak vagy sem. Amennyiben a válasz nemleges, annak esetleg lehet majd némi negatív lecsapódása a piacon.