Moody's: folytatni kell a költségvetési konszolidációt

2010.04.12. 15:09
A következő magyar kormánynak folytatnia kell a költségvetési konszolidációt - mondta a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő vezető elemzője hétfőn a Reutersnek.

Dietmar Hornung szerint a fiskális pálya bizonytalanságai miatt továbbra is indokolt a magyar adóskockázat közepes befektetői kategóriát jelentő "Baa1" besorolása, és a leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátás fenntartása. Az elemző rámutatott: a Fidesz gazdaságpolitikai programjában "van még néhány pont, amelyet részletezni kellene."

Dietmar Hornung szerint folytatni kell a költségvetés kiegyensúlyozását. "Kulcsfontosságú, hogy a Fidesz-kormány ne térjen el az előző kormány irányvonalától, amely Magyarország hitelképességének helyreállítása felé vezetett" - mondta a New York-i központú cég elemzője.

A Moody's a két másik nagy hitelminősítővel - a Standard & Poor's és a Fitch Ratings társasággal - nagyjából egy időben, tavaly márciusban vonta meg Magyarország elsőrendű adóskockázati besorolását, a gazdasági válság hatására hivatkozva. "Most úgy látjuk, hogy a bizonytalanság, amellyel az országnak továbbra is számolnia kell, a negatív kilátás fenntartását indokolja" - mondta Hornung a Reutersnek.

Az idei költségvetési hiánnyal kapcsolatban a szakember elmondta: a Moody's nem ítélné meg kedvezőtlenebbül Magyarországot, ha a jelenlegi hiánycélt esetleg meghaladó deficit hátterében szerkezeti reformok vagy állami vállalatok hitelkonszolidációja állna.

"Számos piaci szereplőnek a konkrét számok is fontosak, számunkra azonban lényegesebb a 2010-es költségvetés szerkezete, illetve az együttműködés a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval (EU)" - mondta a Moody's vezető elemzője. "Ugyanakkor szeretnénk leszögezni, hogy a jelenlegi környezetben a fiskális konszolidáció folytatása kulcskérdés" - tette hozzá.

A Moody's szerint a Fidesz világosan látja, hogy "a hiteles fiskális politika húsbavágóan fontos Magyarország számára, és azzal is tisztában van, hogy nemcsak a piacok, hanem az IMF és az EU is szoros figyelemmel követi majd a kormányzati munkát" - mondta a nemzetközi hitelminősítő vezető elemzője.