Gergely
4 °C
23 °C

Nem a választás hat majd a forintra

2010.04.12. 08:18 Módosítva: 2010.04.12. 08:24
Három fontos, piacmozgató esemény is történt a hétvégén: a magyar lakosság az országgyűlési választások első fordulójában adta le voksát, szombaton szörnyű balesetben életét vesztette a lengyel vezetés számos tagja, tegnap este pedig kiderült, a görögök megkapják a mentőcsomagot az eurózóna és az IMF közreműködésében. A magyar választások nagy vonalakban hozták a piac várakozásait, így ezen a ponton mérsékelt pozitív reakcióra számíthatunk. A három esemény együttes hatása nehezen megjósolható, de nagyobb esély van egy mérsékelten pozitív irányú elmozdulásra ma a magyar pénz- és tőkepiacokon.

Mivel a várakozásoknak, illetve a közvéleménykutatási előrejelzéseknek lényegében megfelelő lett a magyar választások első fordulója alapján az eredmény, azaz stabil kormányzásra lehet számítani, ez pozitív üzenet a pénzpiacok számára, de inkább a külföldi hatások dominálhatják a kereskedést - foglalja össze a magyar banki makroelemzőktől kapott értékelést az MTI.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője úgy látja: alapvetően jó hír a piac számára, hogy Magyarországon stabil kormányzás lesz, de hozzátette: a nagy kérdés az, hogy milyen gazdaságpolitikát folytat majd a Fidesz, ez azonban csak valamikor a nyár során fog kiderülni. Az elemző úgy vélte, mivel meglepetést nem hozott a választás, a piaci szereplők elkönyvelik magukban az eredményt, és innentől kezdve sokkal inkább érdekli majd őket a Görögországnak nyújtandó 45 milliárd euró hitel, illetve az, hogy Lengyelországban a nemzeti tragédia milyen következményekkel fog járni, továbbá, hogy Amerikában milyen irányba megy a gazdaság. A Raiffeisen szakértője szerint az új kormánynak első körben le kell majd ülnie a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), és megállapodni egy új, a mostaninál magasabb államháztartási hiánycélban, és ehhez kell majd rendelni a gazdaság-politikát. Amennyiben az új kormány megállapodik az IMF-el, az garancia lesz a piac számára.

Kondrát Zsolt, az MKB Bank Zrt. vezető elemzője ugyancsak megemlítette, hogy a következő időszakban arra lehet számítani, hogy az új kormány leül tárgyalni az IMF-el. Informálisan talán már az álláspontok tisztázódtak, és a megállapodás lényege az lehet, hogy lehet egy nagyobb költségvetési hiány. Cserébe a piac azt reméli, hogy bizonyos reformértékű vállalások lesznek - fejtette ki. A szakértő úgy vélekedett, hogy a várakozásoknak megfelelő választási eredménynek nem lesz számottevő piaci hatása, az azonban pozitív, hogy a bizonytalanság "kikerül a képből", vagyis az eredmény alapján arra lehet számítani, hogy egy erős mandátummal felruházott Fidesz-kormány viszi tovább az országot. Kondrát is úgy vélekedett: a hétfői piaci mozgásokat nem a magyar választások határozzák majd meg, sokkal inkább a Görögországnak szóló mentőcsomag híre fogja befolyásolni. Az elemző kifejtette: arról ugyan keveset lehetett tudni, hogy a Fidesz mit akar csinálni, viszont nem hangoztak el a részükről lehetetlen vagy nagyon nagy költségvetési kihatású ígéretek sem. A piac ezért most várhatóan megszavazza a bizalmat a leendő kormánynak.

Suppan Gergely, a TakarékBank Zrt. elemzője szerint kivárás lehet a piacon a parlamenti választás első fordulójának eredménye ismeretében, miközben külföldről pozitív és negatív piaci hatások egyaránt várhatók. Az elemző szerint sokkal inkább a külföldről érkező hatások alakítják majd hétfőn a kereskedést. A Görögország számára körvonalazódó hitelcsomag például kedvező hatással lehet a forintra is, továbbá pozitív, hogy Amerika egyértelműen kilábalóban van a válságból, ezt újabb adatok erősítették meg pénteken is. A tragikus lengyel eseménynek, az államfő halálának azonban negatív hatása lehet. Suppan kifejtette: a Fidesznek megvan a kényelmes parlamenti többsége, de a piac valószínűleg kivár arra, hogy a két forduló közötti kampányban tisztázódik-e a várható gazdaságpolitika, illetve, hogy eldől, lesz-e kétharmados többsége a Fidesznek.