Fenyegeti a szlovák bébiételgyártó a magyar hatóságot

2010.04.13. 15:35
A szlovák gyártó azt állítja, nincs is határérték fölött a mérgező anyag a bébiételben, mert ők is bevizsgáltatták egy ausztriai cégnél. A magyar hatóságot be akarják perelni hitelrontásért, de hivatalosan nem keresték meg őket. A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal áll az eljárás elé, de előtte látni akarják, hogy milyen bébiételt vizsgáltatott be Ausztriában a szlovák cég.

Hivatalosan senki, így a szlovák gyártó sem kereste meg a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalt (MGSZH), hogy tiltakozzon a hatóság múlt heti döntése ellen, amely megtiltotta a Novofrucz által gyártott, OVKO márkájú bébiétel forgalmazását a Tesco áruházakban, mert határérték fölötti rákkeltő anyagot– kaptánt– tartalmaztak.

Így reagált Tóthné Lippai Edit kedden azokra a hírekre, hogy a szlovák gyártó szerint alaptalan volt a magyar hatóság döntése. Az MgSZH Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának vezetője közölte: a megengedett 1 ezrelék helyett 2,7 ezrelék növényvédőszer-hatóanyagot találtak a laboratóriumi vizsgálatok az érintett almás bébiételben.

Csak fenyegetnek, hivatalos megkeresés nincs

Elmondta, hogy bár a szlovák gyártó egy osztrák laboratóriumi vizsgálatra hivatkozva azt állítja, ez az arány csak fél ezrelék, nem lehet tudni milyen mintát mérettek be Ausztriában. Tóthné Lippai Edit azt is közölte, hogy az érintett bébiétel Novofruct nevű szlovák gyártója a médián keresztül üzenget, hogy akár hivatalosan is tiltakozni fog az MgSZH döntése ellen, de egyelőre senki nem kereste meg a hatóságot.

Ha mégis beérkezne a hivatalos megkeresés, az MGSZH áll az eljárás elé. Előtte azonban szeretnék látni, hogy pontosan milyen bébiételt vizsgáltatott be Ausztriában a gyártó, tette hozzá. A magyar szakember azt is elmondta: várhatóan még ezen a héten kiderül, hogy a Tesco polcairól leszedett körülbelül 50 ezer bébiétel közül mennyi az, amelyik nem veszélyes az egészségre, tehát mennyit lehet visszatenni.

Nincs gyártási szám

Ennek megállapítását az nehezíti, hogy nincs a terméken gyártási szám, így csak a szavatossági idő alapján tudják megállapítani egy-egy sorozatról, hogy mentes-e a növényvédőszer-hatóanyagtól vagy sem. Az bébiételben lévő növényvédőszer-hatóanyag, a kaptán a legfrissebb kutatások szerint rákkeltő, és ezt fel is tüntetik a növényvédő szer csomagolásán. Az anyag rövid távon kevésbé okoz tüneteket, hosszú távú hatása azonban kiszámíthatatlan.