Fertőzött Pick-termékek a Reálban

2010.04.13. 16:20 Módosítva: 2010.04.13. 20:58
A Reál két sajátmárkás terméke, a Pick Szeged Zrt. által gyártott „Reál Párizsi szeletelt 150g” és „Reál Sonka szeletelt 100g” listeria monocytogenes fertőzöttsége magasabb az előírt határértéknél, írta keddi sajtóközleményében a Reál Hungária Élelmiszer Kft. A fertőzött termékeket azonnal levették az üzletek polcairól. A Pick vezérigazgatója szerint nem az alapanyagból került a termékbe a baktérium, hanem a gyártó gép felületéről, vagy emberi kézről. Hogy mióta volt a két kérdéses termék a polcokon, illetve a mostani vizsgálat előtt mikor vizsgálták be őket, azt nem lehet tudni.

"Kenődési hiba okozhatta a fertőzést, vagyis a listeria baktérium a gép felületéről szeletelés közben, vagy a csomagolás közben emberi kézről kerülhetett a kérdéses termékekbe, tehát nem az alapanyag volt fertőzött." – mondta el kérdésünkre a Pick Szeged Zrt. vezérigazgatója, Kovács László. „Ezek után még szigorúbban fogjuk ellenőrizni a gépi és az emberi higiéniát”.

Visszaadják a pénzt üres csomagolás vagy számla ellenében

"Akik az elmúlt napokban vásároltak a Reál Párizsi szeletelt 150 gr L0077-es tételszámú, vagy Reál Sonka szeletelt 100 gr-os L10085-ös tételazonosítóval ellátott termékekből, azokat ne fogyasszák el!"– közölte a Reál Hungária Élelmiszer Kft kedden délelőtt. A két terméket a Pick Szeged Zrt. gyártja, és a fertőzés csak ezt a két terméket érinti. Évek óta forgalmazza őket a Reál, a szóban forgó két széria – mindket termékből ezer-ezer csomag a fertőzött – pedig egynapi gyártásból származik.

A vizsgálat eredményét követően azonnal levették őket a Reál élelmiszerboltok polcairól, közölte kedden a kereskedő és a gyártó is. Akik pedig már vettek belőle, azok visszavihetik a boltokba, és visszakapják az árát.

A kártalanításért ugyanis mindig a kereskedő a felelős, a hibás élelmiszereket minden esetben vissza kell vásárolniuk, adta ki közleményben az Országos Kereskedelmi Szövetség is.

Felvetésünkre, hogy mit csináljanak azok, akik már ettek a termékből, de azt nem tudják igazolni sem számlával, sem legalább egy üres műanyag csomagolással, Linczmayer Attila, a Reál marketing igazgatója elmondta, hogy "aki visszaviszi akár az üres műanyag csomagolást, akár a számlát, annak visszaadják a termék árát."

Pontosan lehet tudni, hol volt a hiba

Kérdésünkre, hogy honnan lehet tudni, hogy az adott gépsoron csak a Reálnak, egy bizonyos napon gyártott két termékét érinti a fertőzés, hiszen nyilván egy gyártósoron számos terméket állítanak elő naponta, Kovács László elmondta, hogy "a számítógépes nyomonkövetésnek köszönhetően minden termék életútját le tudják követni, tehát pontosan lehet tudni, hogy a gyártás során hol és mikor csúszott hiba a rendszerbe."

Hogy a mostani vizsgálat előtt mikor vizsgálták korábban ezt a két terméket, illetve milyen rendszerességgel vizsgáltatták őket, azt most pontosan nem tudta megmondani sem Linczmayer Attila,  sem Kovács László.

Akkor hol is vizsgálják?

"A Reállal kötött szerződés értelmében közösen finanszírozva rendszeresen bevizsgáltatjuk az egyes termékeket a független SGS Hungária Kft.-nél, ami egy minõségellenõrzõ, -vizsgáló és tanúsító szervezet." – mondta a Pick vezérigazgatója. A Reál Hungária Élelmiszer Kft. marketing igazgatója viszont azt mondta. "A gyártói vizsgálatok mellett minden saját márkás terméket rendszeresen bevizsgáltat a Reál egy független svájci szakértővel."

Linczmayer Attilától azt is megkérdeztük, hogy mióta volt kint a két termék a polcokon, amire szintén nem tudott pontos választ adni, de azt elmondta, hogy sok helyen úgy kerültek visszahívásra, hogy még ki sem kerültek a polcokra.

Agyhártyagyulladást és vérfertőzést is okozhat

Ha veszélyes az élelmiszer, nem árusítható, már gyanú esetén sem!

Ezzel a címmel adott ki kedden közleményt az Országos Kereskedelmi Szövetség, ugyanis az elmúlt napokban több élelmiszerről derült ki a hatóságok, a gyártók, vagy a kereskedők minőségvizsgálatai során, hogy azok nem felelnek meg a hatályos élelmiszerbiztonsági előírásoknak, tehát nem lehet forgalmazni őket. Ilyen volt az elmúlt napokban az antibiotikummal fertőzött méz, a rovarölőszer maradékkal fertőzött marokkói paprika, és a növényvédőszerrel szennyezett  szlovák Novofruct bébiétel .

A hatályos előírások alapján a gyártó és a kereskedő már gyanú esetén is köteles visszavonni a polcról a veszélyes terméket.

"A gyártó és a kereskedő egyaránt köteles tájékoztatni a szakhatóságot, és a vásárlókat is, ha hibás, vagy gyanús a termék."

"A vásárlóval szemben a kártalanításért minden esetben a kereskedő a felelős, a hibás élelmiszert vissza kell vásárolni (nem kötelezhető a vásárló levásárlásra). "

A Listeria Monocitogenes nevű baktérium leggyakrabban lágy sajtokkal jut be a szervezetbe, ahol azonban 1 grammonként száz sejt megengedhető, ha nem szaporodik tovább.  „Mindig az egyedi érzékenységtől függ, hogy mit okoz, de a legsúlyosabb esetben agyhártyagyulladás lehet a következménye." – mondta névtelenséget kérő szakértőnk.

Főleg a gyengébb immunrendszerű embereknél – idősek, fiatalok, csecsemők, kismamák, dohányzók-és alkoholisták – okozhat fertőzést, amik lehetnek enyhe influenza szerű tünetek, de a wikipedia szerint halálos vérfertőzést is okozhat.

„Amerikába csak olyan élelmiszert lehet exportálni, amiben egyáltalán nincsenek ilyen baktériumok, mivel ott nagyon tartanak tőle. A környezetszennyezés is gyengíti az emberek immunrendszerét, így tulajdonképpen mindenki érzékenynek tekinthető, nem véletlenül ennyire óvatosak az ameriaiak” – mondta a szakértő.