A Fidesz meghagyja az evát és az ekho-t

2010.04.16. 16:10
Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője ma közleményben cáfolta azokat a korábbi találgatásokat, melyek arról szóltak, hogy a választáson győztes párt adóreformja keretében eltörölné az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást (ekho), valamint az egyszerűsített vállalkozói adót (eva). Az MSZP szóvivője homályos sajtóhírekre hivatkozva riogat.

A megalakuló Fidesz-kormány csökkenteni fogja az adókat, és egyszerűsíteni fogja az adórendszert, azonban nem fogja eltörölni az evát, az ekhót és az őstermelői adózás lehetőségét – írja a közleményben a Fidesz elnöki stábjának vezetője. Szijjártó megismételte a párt azon álláspontját, hogy az ország számára a válságból való kilábaláshoz a gazdasági növekedésen keresztül vezet az út. A munkahelyteremtés érdekében pedig az adórendszer megreformálására van szükség.

A Fidesznél először nyilvánították ki egyértelműen, hogy nem készülnek a vállalkozóknak kedvezményesebb adózási kereteket nyújtó eva, valamint a foglalkoztatottak egy csoportjának jóval kedvezőbb adózást biztosító ekho eltörlésére. A sajtóközlemény nem tért ki arra, hogy a párt tervez-e változtatásokat a két speciális adó alapjáról vagy a kulcsok mértékéről.

Szijjártó Budai Bernadett MSZP-szóvivő mai sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagált a közleményéve. A szocialista szóvivő azt mondta az Inforádió tudósítása szerint, hogy a Fidesz "kiszivárgott titkos kormányprogramja" több rossz hírt is tartalmaz, és antidemokratikus dolog, hogy a tervezett intézkedések csak a parlamenti választások után derülnek ki. Budai Bernadett ezekre példaként említette az eva, az ekho, és az őstermelői adózás megszüntetéséről, az adójóváírás eltörléséről, illetve a tételes egészségügyi hozzájárulás bevezetéséről szóló sajtóhíreket.

Az evát 2003-ban vezette be a kormány. Idén januártól a kulcsa 30 százalékra emelkedett. Az ekho-t 2006-ban hozta be az adórendszerbe a kormány javaslatára a parlament, az újságírók és a művészek választhatják ezt az adózási módot, amelyben a munkáltató, cég az ekho-alap után 20, a munkavállaló vagy vállalkozó 15 százalékot fizet, (a minimálbér után a normál adózási módon kell a közterheket megfizetni), és ez lefedi az összes, munkáltatót és munkavállalót terhelő elvonást.