Búcsút inthetünk a vasárnapi bevásárlásnak

2010.04.16. 08:13
Magyarországon az 1990-es évek eleje óta szabad nyitva tartási rendszer működik: a boltok nyitva tartását csak ünnepnapokon korlátozzák. Most - az unió több tagállamához hasonlóan- hazánkban is aláírásgyűjtés indul a szabad vasárnapért.

Az 1993-as európai irányelvek előírták, hogy alapvetően a vasárnap a heti pihenőnap az európai munkavállalók számára. Ezt 1996-ban visszavonta az Európai Bizottság azon az alapon, hogy az európai törvényhozók nem adtak elegendő magyarázatot arra, hogy összefüggés lenne a munkamentes vasárnap és a dolgozók egészségének védelme között. Ennek eredményeképpen az európai irányelv azt mondja ki, hogy egy pihenőnapnak kell lennie a héten, de minden tagállam maga dönti el, hogy melyik legyen az.

A szakszervezetek aláírást gyűjtenek

Német és olasz európai parlamenti képviselők indítványozták az első Európai Szabad Vasárnap Konferenciát, amely 2010. március 24-én került megrendezésre Brüsszelben, az Európai Parlament épületében. Az eseményen az Európai Unió 27 tagállamából 72 szervezet, köztük 35 szakszervezet (Magyarországról a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete), 13 egyház és 24 civil tömörülés vett részt.

Mivel a vasárnap Európa népeinek kulturális életében és hagyományaiban különleges jelentőséggel bír, így Európa valamennyi országának résztvevői támogatták a vasárnapi munkavégzés törvényes keretek közé szorítását. Kutatások bizonyítják, hogy a vasárnap végzett munka nemcsak a társadalmi kapcsolatokra van negatív hatással, hanem számos egészségügyi probléma okozója is.

A közelmúltban életbe lépett Lisszaboni Szerződés rendelkezései szerint az Európai Bizottsághoz polgári kezdeményezés nyújtható be. Ennek értelmében, amennyiben a kezdeményezés legalább egymillió uniós polgár aláírását tartalmazza, az Európai Bizottságnak az ügyet napirendre kell tűznie. A konferencia resztvevői elhatározták, hogy a Lisszaboni Szerződés ezen pontjára hivatkozva aláírásgyűjtésbe kezdenek annak érdekében, hogy a vasárnapi munkavégzést európai jogszabály korlátozza.

Az aláírásgyűjtésben Magyarországon a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) is aktívan részt vesz. A KASZ az 1990-es évek közepe óta, változó politikai-gazdasági környezetben küzd az üzletek vasárnapi nyitva tartása ellen. A szakszervezet abban bízik, hogy a vasárnapi munkavégzés visszaszorításáért síkra szálló történelmi egyházak, szakszervezetek, civil szervezetek mellett az emberek is elfogadják és megértik, hogy mindez nemcsak a kereskedelmi dolgozók és más munkavállalók számára hasznos, hanem általános társadalmi és egyéni érdekeket is szolgál.

A kisebbeknek tetszik

A CBA Kereskedelmi Kft. 35 ezer munkavállalója nevében már csatlakozott az Európai Unióra kiterjedő aláírásgyűjtési akcióhoz. Ezt a kereskedelmi lánc össztársadalmi érdeknek tartja. A jelenlegi gyakorlat -a CBA szerint- súlyos károkat okoz a társadalom számára: a munkavállalók családi élete a vasárnapi nyitva tartás miatt szervezhetetlen és a család széteséséhez vezethet. Az üzletlánc szerint a munkavállalók egészségének védelme is megköveteli a korlátozásokat. A cég úgy véli, a Munka törvénykönyvének előírásai ellenére sok vállalkozás kijátssza a pihenőidőre vonatkozó szabályokat.

Murányi László, a Coop Hungary Zrt. vezérigazgatója nemrégiben úgy nyilatkozott, hogy az üzletlánc szimpatizál a vasárnapi nyitva tartást korlátozó kezdeményezéssel és lehetőség szerint támogatja is. Megjegyzendő, hogy mind a CBA, mind a Coop üzletek túlnyomó többsége zárva tart vasárnaponként, így számukra vélhetően nem lenne hátrányos, ha a konkurencia sem nyitna ki a hét utolsó napján.

A nagyobbaknak nem annyira

Iglódi-Csató Judit, a Tesco Global Áruházak Zrt. kommunikációs igazgatója azonban arra hívta fel a figyelmet: a társaság álláspontja szerint a nyitva tartás korlátozásával a vásárlók a szabadnap kínálta döntési szabadságot, míg a cég alkalmazottai a hétvégi prémium munkabér lehetőségét veszítenék el, ezért a kezdeményezést nem támogatják.

Gillemont Katalin, az Auchan Magyarország Kft. vezérigazgatóságának munkatársa pedig úgy nyilatkozott, hogy a vállalat elsősorban a vásárlói érdekek miatt nem támogatná a kezdeményezést.

A Tesco és az Auchan illetékesei egyaránt megerősítették: amennyiben jogszabály születik a nyitva tartás korlátozásáról, az előírásokat betartják.

Milliárdos kiesés

A román parlament asztalán is fekszik egy törvénymódosítás-tervezet a nyitva tartás korlátozásáról, amely a kiskereskedők és a romániai termelők érdekeit hivatott védeni a rengeteg importárut kínáló, sokkal kedvezőbb áron árusító, nagy kereskedelmi egységekkel szemben.

A román pénzügyi-üzleti napilap, a Ziarul Financiar számításai szerint a romániai nagyáruházak évente akár félmilliárd eurót (131 milliárd forint) is veszíthetnek, ha elfogadják a törvénymódosítást. A javaslatot azonnal elutasította a Romániai Nagyüzletláncok Szövetsége (AMRCR), amely úgy véli: e törvénymódosítás révén az említett kereskedelmi egységek forgalma 13-20 százalékkal csökkenne. Az összes eladott árunak ugyanis ez az aránya kerül a vásárlók kosarába a vasárnapi napon.