Potenciális bomba az új cégek negyede

2010.04.19. 07:55
Az új cégek negyedével jobb vigyázni, azok ugyanis általában felszámolás alatt lévő cégekkel állnak kapcsolatban. A "cégbedöntő" tulajdonosokat elvileg lehet csak eltiltani a cégalapítástól.

Az új cégek negyedének kérdéses a megbízhatósága, legalábbis erre lehet következtetni azok háttere alapján. Tavaly összesen több mint 47 ezer vállalkozás alakult, nagy részük azonban nem tekinthető abszolút értelemben újnak. A vállalkozások többsége ugyanis a gazdaságban már jelen lévő háttérrel rendelkezik - írja a Napi Gazdaság.

Ez alapvetően nem baj, a leányvállalatok, cégcsoportok létjogosultságát senki sem vitatja, az viszont sok kérdést vet fel, hogy egy magánszemély vagy jogi személyiségű társaság sorra hoz létre vállalkozásokat, azokat aztán az alakítások intenzitásával be is dönti. Tavaly a 47 ezer újonnan alakult cég közül 10,7 ezer volt olyan, amelynek tulajdonosához vagy a cégjegyzésre jogosulthoz olyan társaság kapcsolódik, amely felszámolás alatt állt vagy áll - derül ki az Opten Kft. lapunk kérdésére összeállított kimutatásából.

Ennek kivédésére egyre elterjedtebbek azok az adatbázisok, amelyekben a gyanús cégvezetők lekérdezhetők. Név szerinti keresést az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium által támogatott cégadatbázis is lehetővé tesz ingyenesen.

Családtagok árnyékában

A lebukást úgy lehet a legkönnyebben elkerülni, hogy az újabb cégeket nem saját, hanem a családtagok nevére jegyzik be - persze addig, amíg rendelkezésre áll elég családtag. Ezekben a cégekben azonban valószínűleg a székhely közös, így az sem mellékes, hogy ugyanarra a székhelyre hány felszámolás alatt álló cég van bejegyezve - mondta Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója. Az újonnan alakult cégek között 3669 olyan volt, amelynek székhelyéhez felszámolás alatt álló vagy felszámolt cég köthető.

A két halmaznak persze van közös része, összesen több mint 1500-ra ugyanis mindkét állítás igaz. Vagyis összességében mintegy 13 ezer olyan vállalkozás alakult tavaly, amely tulajdonosai vagy székhelye alapján felszámolás alatt álló vagy felszámolt társasághoz köthető.

Nehéz az eltiltás

A jogszabály szerint azokat a magánszemélyeket, akik vállalkozásokat döntenek be, el kell tiltani a cégalapítástól, ám ez a gyakorlatban nagyon nehézkes. Az elmúlt hónapban születtek meg az első eltiltások, vagyis ezek egyelőre nem tömegesek. Ennek az az oka, hogy az eltiltás csak részben automatikus: ha az APEH töröl egy adószámot, a tulajdonosokat automatikusan tiltó listára teszi, ebből származik a már említett első néhány ilyen intézkedés. Jóval nagyobb arányt jelentenének azonban a felszámolás alá kerülő cégek vezetői ellen hozott intézkedések. Ez azonban már sajnos nem működik automatikusan - mutatott rá Csorbai. Itt a hitelezőknek vagy a károsultaknak kellene külön kártérítési pereket indítaniuk a tiltáshoz. Erre azonban a károsultaknak már se energiájuk se türelmük nincs, a hitelezők esetében pedig az egyenkénti peres eljárás nagyon nehézkes.