A Tesco munkaügyi szégyenpadra került

2010.04.20. 12:23
Munkaügyi jogsértéseket elkövető vállalkozásokról készített összeállítást a feketelista.hu. A száz cég nevét tartalmazó lista arról tanúskodik, hogy a szigorodó ellenőrzések dacára növekszik a munkahelyi vétségek száma. A cégek egy része még mindig a hatósági előírások kijátszásával, feketén alkalmazott munkaerővel, a munkavédelmi előírások mellőzésével próbál versenyelőnyhöz jutni a tisztességes vállalkozók ellenében. Sajnálatos módon a mind gyakoribb ellenőrzést követő elmarasztalások sem riasztják el a csalókat. Pedig a munkavédelmi és munkaügyi jogsértések miatt az elmúlt egy esztendőben több mint ötmilliárd forint bírságot szabtak ki a vétkes cégekre.

Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség közléseit alapul véve egy év alatt összesen 22304 jogsértés esetében született döntés, és legtöbbször, az esetek több mint felében, 13076 alkalommal feketefoglalkoztatás miatt. A munkavédelem szabályainak megsértéséért 3538 esetben, a munkaidő szabályainak áthágásáért pedig 1699 alkalommal büntetett a hatóság. A pihenőidő szabályainak megsértését 689, a munkabér védelmére vonatkozó szabályok megsértését pedig 646 esetben állapították meg. Az igazolások kiadásának elmulasztása miatt 853, a szabadságra vonatkozó szabályok megszegése miatt pedig 523 esetben született elmarasztaló határozat.

A kétes értékű toplistán egyes vállalkozások szinte versenyeznek egymással a jogsértések számát, illetve a bírságok nagyságát illetően. Nem ritka az olyan cég, amelyet már tíznél többször bírságoltak. Még a lista századik helye táján is legalább hétszer bírságolt vállalkozások nevével találkozhatunk.

A feketelista.hu portál elemzése szerint a bírságolt cégek nagy többsége három gazdasági ágazatból kerül ki. Az elmarasztalt társaságok mintegy 40 százaléka az építőipari, 30 százaléka a vagyonvédelmi és mintegy 20 százaléka a kereskedelmi-szolgáltatási szektorhoz tartozik.

Huszonegyszer bírságolták

A toplista tanúsága szerint legtöbbször, huszonegyszer, a fővárosi Nádor utcába bejegyzett Őrjárat 07 Vagyonvédelmi Szolgáltató Kft.-t marasztalták el, minden alkalommal munkaügyi jogsértések miatt. Esetenként többmilliós bírsággal sújtották a céget, a pénzbírságok összege eléri a 280 millió forintot. Adóhiánya és annak jogkövetkezményei is meghaladják a 320 millió forintot, nem véletlen, hogy a Fővárosi Bíróság a múlt év végén felszámolási határozatot hozott ellene.

A kétes dicsőségű „dobogó” második fokára a budapesti Kerepesi útra bejegyzett KRIVI Építőipari Szolgáltató Kft. került, amely ellen 16 alkalommal hozott elmarasztaló határozatot a munkaügyi hatóság. A büntetések összesítése alapján akár az első helyre is sorolhatták volna, hiszen több mint 305 millió forintra bírságolták. A leggyakrabban külföldiek engedély nélküli foglalkoztatásáért büntették, de többször munkaügyi jogsértésekért is felelősségre vonták. Felszámolási eljárás alatt áll.

A harmadik helyezett „Delta-Szil” Építőipari Kereskedelmi és Szolgáltat Kft.-re 15 alkalommal szabtak ki büntetést, összesen mintegy 158 millió forintot. A fővárosi Nyírpalota utcai címre bejelentett cég végelszámolásáról 2009 decemberében döntött a Fővárosi Bíróság.

A Tesco is a toplistájának élmezőnyében van

A következő „pontszerzők” csak átmenetet jelentenek a listán található egyetlen részvénytársasághoz, a Tesco Globalhoz. Ezek a kis betéti társaságok is sorra kapták a sokmilliós munkaügyi bírságokat. Csabaszabadi Fő utcájába bejelentett Oszlop-Bau Szolgáltató Bt.-nél négyszer rendelt el az APEH adóvégrehajtást, tizenháromszor kapott munkaügyi bírságot, míg végül a Békés Megyei Bíróság elrendelte a felszámolását. Komlón van bejegyezve a CSUMBI Építőipari Bt., amely tizenkétszer részesült munkaügyi vagy munkavédelmi elmarasztalásban, és hasonló számban állapítottak meg jogszabálysértést a budapesti székhelyű Réz és Társa Építőipari és Szolgáltató Bt.-nél is.

Csak a hetedik helyre sorolja – tizenkét elmarasztalással – a munkaügyi bírságok ügyében a Tesco-Global Áruházak Zrt.-t a feketelista.hu, ám a cégnek egyéb jogsértéseit is felsorolják. Munkavédelmi és munkaügyi hiányosságokért tizenhárom alkalommal, összesen mintegy hatvan millió forint bírságot kapott a társaság.  Emellett a versenyfelügyelet is tízszer elmarasztalta; a fogyasztók megtévesztéséért, fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolásáért, tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatért összesen 294 millió forint bírsággal sújtották. Ennél is jóval hosszabb a sora a Tesco-Global Áruházak Zrt. fogyasztóvédelmi bírságainak: összesen negyvenhét ilyen esetben marasztalták el.